Бригаден генерал Николай Русев: Готвим се за новия самолет, но МиГ-29 още ни е нужен

09.10.2020 г. Бригаден генерал Николай Русев: Готвим се за новия самолет, но МиГ-29 още ни е нужен

 „В историята няма случаи, в които държава да се отказала от своята техника, защото е стара. Всяка техника се експлоатира до последно“, смята новият командир на изтребителната ни авиобаза.

Спирдон Спирдонов

Днес бригаден генерал Николай Русев встъпи официално в длъжност „Командир на Трета авиационна база“, съобщава Пресцентърът на МО. Смяната на командването бе извършена с тържествена церемония, на която присъства все още командирът на Военновъздушните сили, но с подписан указ за заместник-началникът на отбраната, генерал-лейтенант Цанко Стойков. Вчера новият командир на авиобазата бе изслушав в Комисията по отбрана на парламента.  „Има време за рушене, има време и за градене. На мен ще се падне честта да изграждам новата база, която да посрещне новия самолет“, каза той.

За мен, казва бригаден генерал Русев, най-важното в момента е да запазя мотивацията на хората и да я повишавам. И продължава: „Хората са капитал, без тях каквато и техника да има, тя е куп желязо.“

Важно е, подчерта генералът, да се съхранят способностите, които има в момента авиобазата и да продължим да ги развивам. „Независимо, че България ще има нов самолет, не означава, че трябва да оставим всичко на заден план. Смятам, че нещата трябва да се развиват паралелно. Способностите на базата ще бъдат поддържани и развивани. Ще обучавам млади хора. За да се случи това, е неоходимо за известен период от време да бъде поддържан и самолет МиГ-29. В историята няма случаи, в които държава да се отказала от своята техника, защото е стара. Всяка техника се експлоатира до последно“, смята командирът на изтребителната ни авиобаза.

Не бива, бе категоричен бригаден генерал Русев,с лека ръка да се случи с МиГ-29 това, което се случи със Су-22 и МиГ-23 преди години. Това, според него, би било загуба на сериозни способности на нашата страна и нейната сигурност.

„Има време за рушене, има време и за градене. На мен ще се падне честта да изграждам новата база, която да посрещне новия самолет. За това в най-кратки срокове, с помощ от Министерството на отбраната и Щаба на отбраната, ще започне строителството в авиобазата на района, които е определен за помещаване и обслужване на самолета Ф-16. Ще дам всичко от себе си, нещата да вървят гладко и да се случат по възможно най-добрия начин, така че когато дойде самолетът американците, които ще ни инспектират, да останат доволни. Това е много важно за нас, защото, ако има едно несъответствие ще причини отлагане на пристигането на самолетите. А то ще бъде показател, че недостатъчно сериозно сме се отнесли към този проект, което е недопустимо в случая“, смята бригаден генерал Русев.

Командирът се надява, че с действията си авиобазата ще продължи да допринася за националната сигурност. Ще продължим, допълва той, да носим дежурството. Малкото хора и малкото нальот няма да ни спре, е категоричен генералът. Очаква своевременно да бъдат изпълнени и договорите с Руската федерация за ремонта на МиГ-29,  макар и с малко закъснение заради пандемията. Това ще отвори вратата за подготовка на млади хора, за които трябва да бъде даден шанс, е убеден новият командир на авиобаза Граф Игнатиево.