Генерал-майор Димитър Петров: Имам сърце, което бие за ВВС и за България

11.10.2020 г. Генерал-майор Димитър Петров: Имам сърце, което бие за ВВС и за България

 Аз съм български офицер, поставена ми е задача и ще направя всичко възможно да я изпълня, каза новият командир на Военновъздушните сили пред народните представители от Комисията по отбрана в Народното събрание.

Спирдон Спирдонов

Имам две основни задачи, като командир на ВВС, каза генерал-майор Димитър Петров пред депутатите от Комисията по отбрана. Трябва, допълни той, да ги реша едновременно и с еднакъв успех.

Кои са те? „От една страна е създаването на необходимата база и платформа за приемане на новия самолет.  От друга – съхраняването и развитието на бойните способности, които имат българскитте ВВС до влизанте на новия самолет в оперативна готовност“, отговори той. Тези две основни задачи, продължи генерал-майор Петров, се решават с личен състав. В този смисъл не става дума само за грижа за хората, но и за превръщането им, както се изрази командирът на ВВС, в работещ колектив, който достатъчно добре подготвен, целенасочено изпълнява задачите си. Генерал-майор Петров е планирал да се запознае от първо лице с всяка база и формирование от ВВС, за да види как в тези тежки времена ще се развиват способностите и ще се оптимизират процесите във войските.

Що се отнася до изучаване опита на други ВВС във връзка с преминаване от съветска на западна техника, поддържаме много близки контакти с Полша и Румъния, имаме откритост в отношнията, стараем се да не допускаме техните грешки, посочи ген. Петров. Наред с това, допълни той, се стараем максимално да използваме гостуващата ескадрила от Авиано, чийто състав има дългогодишен опит в експлоатирането на самолетите.

Аз съм български офицер, поставена ми е задача и ще направя всичко възможно да я изпълня. Не се чувствам ощетен, че нямам награди, имам сърце, което бие за ВВС и за България. (Б.р. – последното бе реплика по повод изразеното учудване от депутати, че българските генерали почти нямат награди.)

***

Генерал-майор Димитър Петров е роден  на   26 юли 1966 г. в гр. Тополовград.  През 1990 г. завършва ВНВВУ „Г. Бенковски“ в гр.  Долна Митрополия,  специалност „Военен летец-пилот“. През 2000 г. завършва Военна Академия „Г. С. Раковски“ в гр. София, а през 2013 г. -   Генерал-щабна академия в Китай.  На служба в Българската армия е от 1990 година. Започва военната си служба като младши пилот в авиобаза Равнец. В своята военна кариера е заемал различни длъжности от командир на звено в авиобаза Равнец и командир на ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево до заместник-командир на 3-та авиобаза. На досегашната си длъжност – командир на авиобаза Граф Игнатиево, е назначен през 2018 г.

Генерал-майор Димитър Петров е летец-пилот – първи клас. Пилотирал е самолети Zlin-42 MU,   L-29, L-39, МиГ-21 ПФМ, МиГ-21 БИС и МиГ-29 и има пролетени над 1500 часа.

С Указ на президента №194 от 28 септември 2020 г.бригаден генерал Димитър Петров е освободен от длъжността Командир на 3-та авиационна база и назначен за Командир на Военновъздушните сили. Със същия указ е удостоен  с висше офицерско звание „генерал-майор“.