Генерал-майор Димитър Петров поздрави представители на поколенията във Военновъздушните сили

15.10.2020 г. Генерал-майор Димитър Петров поздрави представители на поколенията във Военновъздушните сили

 Спирдон Спирдонов

Традиционната среща на поколенията по повод 16 октомври  - Празник на Военновъздушните сили се проведе днес във Военна академия „Георги С. Раковски“. Мечтайте, мечтайте и да летите, каза командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, обръщайки се към младата част от аудиторията. А тя бе, включително и от членовете на клуб „Авиация“ в 9-та Френска езикова гимназия “Алфонс Дьо Ламартин”. Искайте да направите, а не да притежавате нещо, бе другият съвет на военния пилот, който от понеделник пое голямата отговорност да командва ВВС в период на много сериозни задачи. Не си представях, че ще е толкова трудно, но не е и нерешимо, сподели той, пред плеядата негови командири, които десетки години пазиха чисто българското небе.  Сред тях бяха запасните генерали Стефан Петров, Васил Димитров, Димитър Цветков, Васил Върбанов, Спас Спасов, Константин Попов и др. Срещата уважиха още бившият командир на авиобаза Граф Игнатиево, сега заместник-командващ на СКС, генерал-майор Иван Лалов и съветникът на президента по военната сигурност бригаден генерал Васил Лазаров. Като домакин приветствие поднесе генерал-майор Груди Ангелов, началник на Военната академия.

Срещата на поколенията бе под девиза „Подкрепа на младежкия, професионалния и научния авиационен и космически устрем“. Освен с утрешния празник тя се свързваше и с 61-та годишнина от създаването на катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана“. Организатори бяха Командването на ВВС,  Фондация „Български Военновъздушни сили“ с председател бригаден генерал от запаса Спас Спасов и Военна академия „Георги С. Раковски“. Поздравления имаше още от председателя на Българската авиационна асоциация бригаден генерал от запаса Стефан Петров и председателя на СОР „Атлантик“ полковник от запаса Вилис Цуров. Бригаден генерал от запаса Спас Спасов връчи плакети на Фондация „Български Военновъздушни сили“ на НВИМ, Музея на авиацията в Пловдив, Българската авиационна асоциация, клуб „Авиация“ в 9-та Френска езикова гимназия и Сдружение „Модел клуб-Пловдив“ . Отличието за Българското астронавтическо дружество в Пловдив получи последният главен инженер на авиацията полковник от запаса Светлозар Асенов.

Полковник от запаса проф. Димитър Недялков представи най-новата си книга „Въздушната мощ“, която, по неговите думи, е насочена най-вече към образованието. Участниците изгледаха и документалния филм на ВТК „Чудото“ , който разказва за големия български военен пилот Чудомир Топлодолски. Филмът е с участието на дъщерята и внучката на героя. Той е факт, благодарение на подкрепата на генералите Константин Попов, Цанко Стойков, Димитър Петров и на участието на пилоти от авиобаза Граф Игнатиево.

***

На 16 октомври, петък, от 10.00 часа пред Паметника на българския летец до сградата на старото Народното събрание държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния караул по случай Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили.

Президентът ще поднесе венци пред Паметника на българския летец. По-късно през деня държавният глава ще участва в тържественото честване на Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили и ще произнесе приветствие. Върховният главнокомандващ Румен Радев ще удостои с почетния знак на президента полковник (о.з.) Цветан Доганов по случай 60-годишнината от началото на неговата летателна дейност.

***

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват утре, 16 октомври, в отбелязването на 108-ата годишнина от първия боен полет на военната авиация и празника на Военновъздушните сили (ВВС). Те ще почетат паметта на летците, загинали във военно и в мирно време, с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца пред сградата на старото Народното събрание (на бул. „Цар Освободител“). Военнослужещи от ВВС ще отдадат воински почести и ще поднесат венци и цветя в Алеята на летците (в Централните софийски гробища) и пред Паметника на загиналите летци (в кв. „Иван Вазов“ в София).

По-късно същия ден министър Каракачанов и адмирал Ефтимов ще наградят военнослужещи от ВВС за проявен висок професионализъм при изпълнението на задачите.

През тази година кулминацията в отбелязването на 108-ата годишнина от първия боен полет ще бъде на 19 октомври в гр. Пловдив, когато в рамките на информационната кампания „Бъди войник“ военнослужещите от ВВС ще изпълнят полети с вертолети Бел-206, Ми-24 и „Кугър“ самолети J-27 „Спартан“, МиГ-29 и Ан-2.