Българските военновъздушни сили винаги са били носител на националната гордост

16.10.2020 г. Българските военновъздушни сили винаги са били носител на националната гордост

 На тържеството по случай празника на ВВС върховният главнокомандващ ген. Румен Радев удостои с Почетния знак на президента полковник (о.з.) Цветан Доганов по случай навършването на шейсет години от началото на неговата летателна дейност.

Otbrana.com

Модернизацията е дълбок и сложен процес на трансформация и водещото в него не е техниката. Най-важни са хората – военнослужещите и цивилните служители, които са носители на новото и промяната. Това заяви президентът Румен Радев по време на тържествено честване на Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили (ВВС), който се състоя днес в присъствие на представители на родовете войски, ветерани и военни аташета.

„За цялата славна 108-годишна история Българските военновъздушни сили винаги са били носител на националната гордост и на националните добродетели, винаги са били израз на родолюбие, на новаторство и прогрес“, заяви държавният глава и върховен главнокомандващ, който поздрави всички военнослужещи и цивилни служители от ВВС.  Румен Радев изказа признателност за всеотдайността, стоицизма, и безпределната им преданост да са опора за сигурността на своя народ. „Продължавайте да бъдете гордост и надежда за народа си и да привличате мотивирани и способни млади хора към Военновъздушните сили“, заяви държавният глава.

Като важни за ВВС събития президентът открои възстановяването след дълги години на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“, започналото обучение на първите български летци за усвояване на новите изтребители, модернизацията на инфраструктурата на летище „Граф Игнатиево“ и влизането в строй на първите модернизирани СУ-25. Държавният глава определи модернизацията като ключова дума за годината, но допълни, че тя е процес, а не еднократен акт по придобиването на нова техника. „От вас зависи да следвате уверено пътя на победата, да отстоявате вашата професионална компетентност и мнение. От вас зависи да развивате хармонично родовете войски“, обърна се президентът към военнослужещите. Румен Радев посочи, че от усилията им зависи да утвърдят ВВС като информационен лидер, способен да работи ефективно в общо информационно пространство заедно с другите видове въоръжени сили и с подкрепата на съюзниците ни. Президентът отбеляза, че пред ВВС стоят изпитания, но изрази увереност, че те ще бъдат преодолени по-лесно благодарение на съхранените и развити способности във времена на изключително ограничени ресурси.

На тържеството по случай празника на ВВС върховният главнокомандващ Румен Радев удостои с Почетния знак на президента полковник (о.з.) Цветан Доганов по случай навършването на шейсет години от началото на неговата летателна дейност. “Полк. Доганов е прекрасен инструктор, владеещ до съвършенство и теорията, и практиката, и "душата" на полета“, заяви при награждаването държавният глава и отбеляза забележителния принос на летеца към българските ВВС и в областите на военната, гражданската и спортната авиация. Президентът Радев пожела на полк. Доганов да продължава да бъде  вдъхновител с дързостта, смелостта и огромния си капацитет за всички млади хора, поели щафетата.

„Този почетен знак е израз на благодарност и за нашите ветерани, учителите, които ни предадоха любовта към небето и ни научиха да не се предаваме, завещаха ценности, наследявани от поколение на поколение“, посочи държавният глава.

По-рано през деня президентът Румен Радев прие почетния караул и поднесе венец пред Паметника на летеца в София, съобщават от неговата пресслужба.