Нишката операция оживя след 76 години на полигон „Беляковец“ на НВУ „В. Левски“

17.10.2020 г. Нишката операция оживя след 76 години на полигон „Беляковец“ на НВУ „В. Левски“

 Otbrana.com

Нишката операция от 1944 г. беше пресъздадена днес с мащабна историческа възстановка на полигон „Беляковец“ на НВУ „В. Левски“. Тя е част от поредицата прояви, посветена на 75 години от Втората световна война и участието на Българската армия в нейния заключитилен етап. Инициативата и реализацията е на НВУ и Клуб за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“ с подкрепата на Министерството на отбраната. Водещ военно-патриотичната проява и „бойните действия“ бе Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в министерството.  Малко преди началото бе отслужена заупокойна молитва от Великотърновския митрополит Григорий за българските воини, загинали по време на Втората световна война. На полигона дойдоха още председателят на Комисията по отбрана генерал Константин Попов, началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, началникът на полтическия кабинет на МО Илия Налбантов, кметът на Община Велико Търново Даниел Панов, заместник-областният управител Ивета Кабакчиева и други представители на местната държавна и общинска власт, заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните на България полковник от запаса Петър Пандурски, военнослужещи, членове на военно-патриотични организации и много граждани от цялата страна. Участниците приветстваха  ветерана от войната Цено Спасов, роден през 1924 г. Той е от Горна Оряховица. Участвал е в Първия период на Втората световна война.

Нишката операция на Втора българска армия, която се провежда между 8 и 14 октомври 1944 г., е една от най-успешните и знаменателни за българската военна наука операции. Българската армия, която по това време се сражава срещу немски части в Югославия, в операцията постига значителен оперативен и тактически успех като успява да изолира и разгроми 7-а СС дивизия с придадени към нея части.

Във възстановката Националният военен университет участва с логистична поддържка и с курсантска група, която се включи в пресъздаването на бойните действия. Курсантите бяха с униформи реплики, но снаряжението им бе, освен оригинално от периода и бойно, с халосни патрони. Те участваха с пехотни пушки „Манлихер N 95”, които са били на въоръжение през Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Със заповед на Министерството на отбраната от юли т.г. НВУ получи последните в армията наличности от 45 пушки от този модел, съобщи заместник-началникът на НВУ полковник Евгени Пенчев.

По време на събитието за първи път бе видян в действие и танк Т-34. Той е бил на въоръжение през 40-те години, а от 1982 г. бе поставен на постамент в НВУ „В. Левски“. С усилията на личния състав на Университета машината е възстановена през последния месец и половина.

Курсанти от специализация „Материални средства, придвижване и транспорт” приготвиха за посетителите храна и изпекоха хляб при полеви условия.

За да улесни достъпа на всички граждани, които желаят да наблюдават историческата реконструкция, Университетът бе организирал и безплатен транспорт. Два автобуса на НВУ се движеха по два различни маршрута във Велико Търново и транспортираха хората до полигон „Беляковец“.

Възстановката завърши с успешно постигнати цели. В нея участвха и румънски реконструктори. Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов бяха наградени с юбилеен медал „75 години от Втората световна война“ бригаден генерал Иван Маламов и други военнослужещи.  Отличията връчиха Илия Налбантов и началникът на НВУ. Със заповед на председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов с юбилеен медал „75 гдини от Победата над фашизма“ бяха удостоени кметът Даниел Панов, бригаден генерал Иван Маламов и Момчил Тачев, председател на клуб “Братя по оръжие“. Отличията връчи Иван Коев – предсдател на Областната оргаанзация на СВВБ във Велико Търново.

Снимки: Валери Савов