Идва ли краят на 20-годишната история на придобиването на нови кораби за ВМС

14.11.2020 г. Идва ли краят на 20-годишната история на придобиването на нови кораби за ВМС

 Още един въпрос: Кой от проектите, по които работихме през това време, е по-добър в съотношение качество към цена: на "ARMARIS", на МТГ "ДЕЛФИН" АД или на „Fr. Lürssen Werft GmbH & Co.KG“. Вероятно добре запознатите  могат да отговорят. Но едва ли ние ще видим някога този отговор. Аз може и да бъркам, но това което успях да прочета за тези три проекта ме кара да мисля, че проектът "GOWIND-200" на френската  "АRMARIS" бе най-добрият.

Капитан I ранг от запаса Румен Тотев

Плановете за придобиване на нови бойни кораби за Военноморските сили започват още в първите години на демократичните промени. През 1993-95 год. започва да се подготвя проект на корабостроителна програма, изпълнявана в българските корабостроителни заводи с доставка на силовото оборудване, въоръжението и радиоелектронното оборудване от други страни. През 1997 год. с Решение № 52 на Министерския съвет е приета военна корабостроителна програма, в която е включено строителството на кораб клас “Многоцелева корвета”. Но тази програма остана само на хартия.

През 2004 г. министърът на отбраната пусна специална обществена поръчка за проектиране и строителство на четири кораба клас „Многоцелева корвета”. В нея се включиха три чуждестранни компании: френската компания “Армарис”, германската “Люрсен” и нидерландската “Мерведе”. По първоначални сметки сделката е за между 700 млн. и 1 млрд. евро.

На първия кръг от класирането на офертите е класирана нидерландската “Мерведе”. Но на 2 юни 2005 г. е съобщено, че компанията “Армарис” е класирана първа в конкурса за четирите нови свръхтехнологични корвети, тип "GOWIND-200" с цена около 800 млн. евро. Перипетиите около избора на изпълнител предизвиква големи бури сред висшето командване на армията, след опитите да се манипулира конкурса за новите кораби в полза на немската компания “Люрсен”. Въпросът с избора на корабостроител за четирите корвети е преди всичко от политическо значение, твърдят от МО. Тъй като става дума за много голяма сума, а кандидатите са все първокачествени европейски фирми с опит във военното корабостроене, лобисткият натиск е много силен за някои от кандидатите, особено за двата гиганта във военното корабостроене – френската компания “Армарис” и германската “Люрсен”.

Корветите ГОУИНД-200 (GOWIND-200) са последна дума на техниката, с пълен комплект системи за борба срещу въздушни цели (с 16 ракети със среден обсег Aster 15); срещу надводни кораби и брегови цели (8 ракети Exocet MM40 Block3 с обсег 180 km) и модерни торпеда срещу подводници и подводни диверсанти. На корветите е монтиран 3D радар, системи за радиоелектронна борба, подкилен и буксируем сонар. На всеки от корабите има вертолетна площадка и хангар с цел от борда им да оперират вертолетите "Пантер". Така обсегът на действие и бойните възможности на корветите се увеличава значително. Внедрената бойно-информационна система SETIS гарантира сигурно функциониране и събиране на разузнавателна информация, която чрез модерни комуникационни средства се предава онлайн към други кораби и брегови командни пунктове. Сигурността на кораба се гарантира и от революционната STELT-форма и ниското ниво на демаскиращите признаци.

Условията за живот на екипажа са несравними с тези на всички сегашни кораби. Моряците ще се бъдат в дву- и четириместни каюти със собствен санитарен възел, хладилник и аудио-видеосистема. Високото ниво на автоматизация и компютъризация позволява целият екипаж на корветата - заедно с пилотите и техниците на вертолета, да е само 60 души.

Не е за пренебрегване и фактът, че корветите GOWIND са в огромна степен унифицирани със строящите се в момента във Франция и Италия нови европейски фрегати FREMM, които през следващите 40 години ще формират гръбнака на флота на НАТО в Средиземно море. Това прави корветите напълно оперативно съвместими с флота на Алианса и позволява безпроблемно участие в многонационални корабни групи при провеждане на учения, мироопазващи и хуманитарни операции. Това ще става с 1/3 по-малък екипаж и значително по-ниски експлоатационни разходи.

Първата корвета щеше да бъде построена във Франция, а следващите три - в "Булярд" Варна. Нещо, с което напълно се решават и проблемите с поддръжката и ремонта по време на целия 35-годишен жизнен цикъл на корабите - въпрос от изключителна важност за ВМС. Предлаганата от французите офсетна програма е насочена към подобряване на бреговата инфраструктура на военноморска база Варна. Не бива да се забравя, че с новите корвети в България ще стъпят като доставчици и такива европейски гиганти като "THALES" и MBDA, с всички произтичащи от това ползи. България има шанс да строи корвети и за износ, предвижда офертата на "ARMARIS".

Независимо от отличната оферта на “Армарис”, в началото на 2008 год. е спряно изпълнението и на тази програма. Започва да се говори само за две корвети, пак от "Armaris", за близо 1 милиард лева. Съобщава се, че френският концерн DCNS, част от който е и компанията "Armaris", е в напреднала фаза на преговорите за придобиването на поне 66% от Кораборемонтния завод „ТЕРЕМ - КРЗ Флотски арсенал”. Корветите ще се строят в България и тогава е резонно те да бъдат построени или поне дооборудвани във флотския военен завод. Според запознати, сделката ще запази профила на завода, тъй като "Armaris" предлага и поддръжка и ремонт на закупените вече три белгийски фрегати и един минен ловец, които разполагат предимно с френски оръжейни и технически системи. ''Армарис'' планират първата корвета да бъде произведена във Франция, а втората във Варненската корабостроителница. След като договорът с България бъде изпълнен, намеренията на "Армарис" са да продължи строителството на корвети там. Но и тези планове бяха спрени…

През 2014 г. процесът на придобиване на нови кораби за ВМС започна отначало. На 30 март 2016 г. правителството прие решение проектът за две патрулни корвети на стойност 820 млн. лв. да бъде предложен на Народното събрание за утвърждаване. А с Решение на МС № 289 от 20.04.2016 г. бе одобрена тригодишна средносрочна бюджетна прогноза, в която са включени разходи за придобиването на новите кораби, което дава гаранции, че на този етап финансирането на проекта е осигурено.

Няколко големи чужди оръжейни фирми проявяват интерес към превъоръжаването на флота, като например DCNS, "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG", "BAE Systems", "DAMEN", "Fincantieri", "Navantia" и "ThyssenKrupp". Част от тях са дали примерни оферти, като най-евтината е била около 665 млн. лв., а най-скъпата - около 1.2 млрд. лв., което е с почти 400 млн. по-скъпо от ориентировъчната стойност на проекта. Но през 2017 год. само една оферта, българската, е получена във военното министерство. От заявилите интерес още шест компании, четири отговорят, че не могат да представят предложение в отговор на поканата, а от две не е получен отговор. Съгласно рамката на Проекта за инвестиционен разход, при подаване дори на една оферта, тя трябва да бъде разгледана и оценена.

МТГ "Делфин" АД удовлетворява техническите и финансовите изисквания с офертата си за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС. Техническите предложения на фирмата удовлетворяват и в значителна степен надхвърлят зададените технически характеристики. Качественото изпълнение на проекта и трансферът на високи технологии се гарантират от рамковите споразумения на МТГ "Делфин" с 5 водещи чужди компании: "Thales" с клонове в Холандия, Франция и Германия, немската "Diehl Defens", италианската "Leonardo", френската "MBDA" и "Rheinmetall" (Швейцария и Германия). Системен интегратор е "Thales", силовите установки (двигатели и дизелгенератори) се доставят от САЩ, строежа ще се наблюдава от класификационната организация "Bureaeu Veritas" (Франция). Проектът ще се реализира в период от 5 години.

Но в края на 2017 год. в Народното събрание бе решено, че в тази стойност трябва да се включи и 20% ДДС. В предварителните условия тази сума беше без ДДС, но сега данъкът вече е включен в общия бюджет. Поради това МТГ "ДЕЛФИН" се отказа от сключването на договора.

През 2018 год. програмата за два нови кораба за ВМС стартира отново, този път с цена в рамките на 984 млн. лв. с ДДС. До 2019 год. има информация за три подготвяни оферти – на българската МТГ "Делфин“ АД, германската „Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG“ и италианската „FINCANTIERI“. Две от тях били в рамките на заложените 984 млн. лв, а една я надвишава, като конкурсът е удължен с месец за подобряване на офертите. В проекта е заложено изискването минимум един от двата кораба да бъде построен в България, така че българската фирма има най-добри шансове да спечели. В началото на 2019 год. постъпват само две оферти – от германската „Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG“ и италианската „FINCANTIERI“. Българската МТГ "ДЕЛФИН" АД без обяснения не подава своята оферта. В средата на 2019 год. МО обяви, че търгът се печели от германската компания и предстоят окончателните разговори за подписване на договора. Но когато всичко беше почти подготвено за подписване, започнаха ограничителните мерки за срещи поради пандемията около COVID-19. И в МО обявиха, че договорът ще бъде подписан, но се чака мерките около тази пандемия да бъдат ограничени.

И на 12 ноември 2020 год. договорът между МО и германската компания „Fr. Lürssen Werft GmbH & Co.KG“ бе подписан. Според германската страна и двата кораба ще бъдат построени в България в корабостроителницата МТГ "Делфин". Основните ТТД са: дължина 90 м и широчина 13.5 м, скорост макс. 22 kn, иконом. 14 kn, при 5 бала не по-малка от 12 kn, 1 вертолет тип "Panter", автономност 3000 nm и 7 денонощия, екипаж около 70 човека без екипажите на вертолета и техническия персонал за неговата поддръжка, а също и бординг групата за специални операции. Корабите се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година. Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав. Корабите притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. С реализацията на проекта ВМС ще придобият модерни способности за противодействие на надводен, подводен и въздушен противник.

За сега тази история, продължила над 20 години, е на път да завърши. Като тези два патрулни кораба ще бъдат получени около 30 години след началото на разговорите и плановете за нови военни кораби за ВМС. Разрешете ми тук да кажа следното: Все пак, ако този договор не остане само на хартия (не дай си боже!), ВМС ще получи най-после два нови бойни кораба със сериозен боен потенциал. И нещо друго, което също е много важно - в този проект ще бъде сериозно заета и българското корабостроене, което означава сериозен принос към българската икономика. Въпреки че МТГ "ДЕЛФИН" АД не е основният изпълнител на проекта, тази сериозна корабостроителна варненска фирма ще участва със сериозен принос в строежа на корабите. И ще завърша със следния въпрос – кой от проектите е по-добър в съотношение качество към цена: на "ARMARIS
", на МТГ "ДЕЛФИН" АД или на „Fr. Lürssen Werft GmbH & Co.KG“. Вероятно добре запознатите с тези проекти могат да отговорят. Но едва ли ние ще видим някога този отговор. Аз може и да бъркам, но това което успях да прочета за тези три проекта ме кара да мисля, че проектът "GOWIND-200" на френската  RMARIS" бе най-добрият.

На снимката: Макет на патрулния кораб, предложен от германската компания "Lürssen"