Естонската армия показа възможностите на ракетите SPIKE SP на израелската RAFAEL

23.11.2020 г. Естонската армия показа възможностите на ракетите SPIKE SP на израелската RAFAEL

 Израелската държавна компания  RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd., която е част от EuroSpike, участва активно в процеса на модернизация на Българската армия, в това число и в търга за доставката на 150 нови бронирани машини за нуждите на българските Сухопътни войски в партньорство с мултинационалната GDELS.  Тя бе представена и на тазгодишната изложба за отбранителна техника в Пловдив.

Otbrana.com

Естонските отбранителни сили изстреляха противотанкови управляеми ракети (ПТУР) SPIKE SR (късо разстояние) по време на демонстрация, която се състоя през септември, съобщават от израелската RAFAEL.

Ракетата SPIKE SR, произведена от EuroSpike (европейско съвместно предприятие между отбранителните компании Rafael Advanced Defense System, Diehl Defense и Rheinmettal Defense), е част от по-голямото, многофункционално и многоцелево семейство на ракетите SPIKE с електрооптично управление. SPIKE SR е усъвършенствана управляема ракета, изстрелвана от рамо и предназначена за съвременна пехотна война. Сред предимствата на SPIKE SR е, че е много лека – само 10 кг, лесна е за управление и има подобрен обхват от 2000 метра. Лесното използване на SPIKE SR позволява на обикновения пехотинец да се обучи бързо и да поддържа високо ниво на подготовка, като не е необходимо почти никакво непрекъснато обучение.

По време на демонстрацията отбранителните сили на Естония оцениха оперативността на системата и успешно изстреляха две ракети SPIKE SR, които улучиха поставените цели. Освен изстрелването на бойни ракети, естонската армия изпробва различните тренировъчни възможности за оръжейната система, включително за тренировки на открито и на закрито. Eстонските отбранителни сили също така оцениха високото ниво на преносимост на SPIKE SR и високо ефективните тандемни HEAT (High Explosive Anti-Tank) бойни части, които позволяват високотехнологично проникване през модерна броня, както и критичен обхват на стрелба от 2000 метра.

Тези възможности подобряват жизнеспособността на пехотните части, изправени  срещу заплахата от модерни танкове, които имат по-добра броня, по-голям радиус на действие и усъвършенствана оптика, излагащи на риск разчетите на ПТУР. Със своите много малки демаскиращи признаци и възможност за употреба от един войник, SPIKE SR позволява на бойните сили да стрелят и да се придвижат, без да издават местоположението си. Това е изключително важна способност както при конфликти с висока интензивност, когато има танкова инвазия, така и при хибридна война, когато прокси бронирани сили действат, за да удържат територия.

Няколко европейски делегации присъстваха на демонстрацията, както и членове на Клуба на потребителите на SPIKE. Тя бе предшествана от кратък инструктаж за експлоатацията на оръжието на участващите в демонстрацията естонски бойни сили.

Разположената в контейнер с размер 98 см SPIKE SR е много лесно преносима и позволява на пехотата бързо да се разгърне с оръжието при всякакви наземни пехотни маневри.

През септември 2019 г. Министерството на отбраната на Естония подписа рамково споразумение с EuroSpike  на стойност 40 млн. евро за доставката на ПТУР SPIKE LR, пускови установки и свързаната с тях поддръжка и обучение. Договорът включва пускови устройства ICLU (Integrated Control Launch Units) и бойни ракети SPIKE.

Естония е сред 35-те държави и една от 19-те страни в ЕС и НАТО, които използват SPIKE. Над 33 000 ракети SPIKE са доставени досега в различни точки на света, като над 5500 от тях са изстреляни по време на обучение или в реални бойни действия.

Израелската държавна компания  RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd., която е част от EuroSpike, участва активно в процеса на модернизация на Българската армия, в това число и в търга за доставката на 150 нови бронирани машини за нуждите на българските Сухопътни войски в партньорство с мултинационалната GDELS.  Тя бе представена и на тазгодишната изложба за отбранителна техника в Пловдив.