Какво се случи през военната 2020 г.

16.12.2020 г. Какво се случи през военната 2020 г.

 Спирдон Спирдонов

Годината започна с откриване на възстановеното

ВВВУ „Георги Бенковски“

и връчване на бойното знаме. Празникът бе уважен от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България ген. Румен Радев, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, председателя на комисията по отбрана ген. Константин Попов, заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, народни представители, висши военни, представители на държавната и местната власт, членове на авиационната общественост и ветерани. Това се случи на 20 януари.

Въоръжените сили притежават необходимите отбранителни способности за гарантиране на суверенитета и сигурността на страната ни. Това заяви на 6 февруари

началникът на отбраната генерал Андрей Боцев

след провеждането на традиционния годишен анализ на подготовката във Въоръжените сили и войсковата служба в Българската армия за 2019 г. За съжаление на 27 февруари генерал Боцев почина.

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от 13 март 2020 г. бе създаден ред за изпълнение на конституционните задължения на Въоръжените сили в условията на въведени

противоепидемични мерки.

Така учебната година във войските влезе в необичайна обстановка.

С указ №75/30.03.2020г. на президента на Република България, след предложение на Министерския съвет от 25 март, заместник-началникът на отбраната

вицеадмирал Емил Ефтимов бе назначен за началник на отбраната

и бе удостоен с висше офицерско звание „адмирал”.

Министерският съвет на Република България одобри на 15 април

„Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2019 г.“.

Той отразява динамичните и сложни процеси в отбраната и израждането на българските въоръжени сили през изминалата 2019 г. и е израз на осъществяваната от Министерството на отбраната политика на прозрачност и отчетност.

Денят на храбростта и празникът на Българската армия –

6 май,

бе отбелязан с няколко прояви, съобразени с въведените противоепидемични мерки. Събитията включваха тържествен ритуал в Националния военен университет „Васил Левски“ в гр. Велико Търново и демонстрации на способности от Силите за специални операции, Военноморските и Военновъздушните сили.

С участието на военнослужещи и техника от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на зенитен полигон на ВВС „Шабла“ от 30 май до 12 юни се проведоха съвместни бойни стрелби

„Шабла 2020“.

Общ ръководител на подготовката бе заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев.

На 5 юни в МО бе срещата с

първите четирима български пилоти,

които заминаха на обучение в САЩ за усвояване на новата оръжейна платформа - самолет Ф-16 Блок 70, която ще бъде въведена на въоръжение в българските Военновъздушни сили (ВВС). Това бяха майор Стоян Петков, капитан Александър Велинов, капитан Тодор Тодоров и старши лейтенант Симеон Георгиев от военното формирование 28 000 Граф Игнатиево.

Военноморски координационен елемент

(ВМКЕ) на Военноморските сили за Черно море беше открит на 1 юли в Пункт за базиране Варна. Дейностите, които ще изпълнява ВМКЕ, бяха представени от неговия командир капитан ІІ ранг Георги Марков.

Военноморските сили (ВМС) на Република България проведоха от 10 до 19 юли националното военноморско учение

„Бриз 2020”,

отворено за участие на ВМС от страни-членки на НАТО. Учението бе планирано и се ръководеше, съгласно стандартите и процедурите на НАТО. В него участваха 9 държави с 27 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 самолета, 7 вертолета и 2413 военнослужещи от военноморските сили на България, Белгия, Грузия, Гърция, Италия, Испания, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Втората постоянна военноморска група кораби на НАТО и Втората постоянна противоминна група кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 117 души от 24 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации. Щабът за контрол на учението бе развърнат в Пункт за базиране Бургас на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

До края на юли и в началото на август

първи офицерски пагони

получиха курсантите випускници от висшите военни училища, а дипломи - слушатели от Военна академия.

Страната ни бе домакин на съвместната българо-американска подготовка

„Тракийскo лято – 2020 г.”,

която продължи до 28 август 2020 г. и се проведе в районите на летище Пловдив, военно формирование 32 040-Крумово, летище Чешнегирово, пътен участък с. Поройна – с. Леново и във временно отделени зони от въздушното пространство на Република България. В нея участваха до 650 военнослужещи от състава на българските Военновъздушни сили, Съвместното командване на специалните операции, Военноморските сили, Сухопътните войски и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и до 150 военнослужещи от Военновъздушните сили на САЩ. Използвана бе авиационна и зенитно-ракетна техника на българските и американските военновъздушни сили, която включваше 3 транспортни самолета С-130J, 2 транспортни самолета С-27J, 2 вертолета AS-532AL/Ми-17, един самолет МиГ-29 и един зенитно-ракетен комплекс 2К12 „Куб“.

Българските Военновъздушни сили (ВВС) бяха домакин на международната летателна тренировка

„Тракийска пепелянка - 2020“,

 която се проведе от 14 до 25 септември 2020 г. във въздушното пространство на страната ни. В съвместните полети  участваха сили и средства от Кралските канадски военновъздушни сили, както и от военновъздушните сили на Република Гърция и на Румъния. През втората летателна седмица  се включиха екипажи от ВВС на САЩ в Европа със самолети F-16.

Тактическо учение с бойни стрелби на Сухопътни войски

„Ответен удар - 2020“

се проведе от 29 септември до 1 октомври на Учебен полигон „Корен“. В него участваха 780 военнослужещи и 190 специализирани машини от 31-ви механизиран батальон, батарея от 20-ти самоходен артилерийски дивизион и зенитна батарея от състава на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, както и сили и средства на Военновъздушните сили. Темата на учението бе „Отбрана на усилен механизиран батальон във втори ешелон на механизирана бригада”.

Охраната на въздушното пространство

на Република България бе усилена с американски изтребители Ф-16 от 26 септември до 30 октомври.

14-ото международно изложение за отбранителни продукти и услуги

„Хемус 2020”

се проведе от 30 септември до 3 октомври 2020 г. в Международния панаир в град Пловдив.

Държавният глава удостои с висше офицерско звание

„генерал-лейтенант“ командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков и го назначи за „заместник-началник на отбраната“. Бригаден генерал Димитър Петров бе удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“, освободен от длъжността „командир на 3-та авиационна база - Граф Игнатиево“ и назначен за командир на Военновъздушните сили. Досегашният му заместник във формированието в Граф Игнатиево полковник Николай Русев бе назначен за командир на 3-та авиационна база и бе удостоен със звание „бригаден генерал“. Бригаден генерал Стайко Прокопиев, който до момента заемаше длъжността директор на дирекция „Стратегическо планиране“ в Министерството на отбраната, бе назначен на длъжността „директор на Щаба на отбраната“ и бе удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“. Началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ полковник Иван Маламов бе удостоен с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

Ценовите оферти на двете фирми - „Дженеръл Дайнамикс“ (General Dynamics) и „Патриа“ (Patria), допуснати до следващия етап в процедурата за реализация на

проекта за бойни бронирани машини

на Сухопътните войски, бяха отворени на 2 октомври, в Министерството на отбраната. На отварянето на офертите присъстваха заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, представители на фирмите, както и директори на дирекции от Министерството на отбраната. Оказа се, че и при двете оферти цената надвишава гласуваната от парламента финансова рамка в проекта.

Министрите на отбраната на България и САЩ Красимир Каракачанов и Марк Еспър подписаха на 6 октомври

Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната.

Церемонията се състоя в Пентагона в рамките на посещението на министъра на отбраната Красимир Каракачанов в САЩ.

Тактическо учение на 61-ва механизирана бригада

„Балканска стена - 2020”

 се проведе от 19 до 30 октомври на учебен полигон „Корен“ под общото ръководство на Командването на Сухопътните войски. В него участваха близо 3 000 военнослужещи, 200 единици бронетанкова и  550 единици автомобилна техника. Учение в такъв мащаб не бе провеждано от почти 20 години. Темата бе „Участие на 61-ва механизирана бригада в отбранителна операция на Сухопътния компонент”. Включиха се щабът и формирования от състава на 61-ва механизирана бригада, танкова рота от състава на Центъра за подготовка на специалисти, реактивна батарея от 4-ти артилерийски полк, рота от 55-ти инженерен полк, огнеметно-димов взвод и отделение за санитарна обработка от 59-ти батальон за ядрена, химическа и биологична защита и екология (ЯХБЗ и Е), отделение за санитарна обработка от състава на 38-ми батальон за ЯХБЗ и Е, модул CIMIC от 78-ми батальон за осигуряване, механизирани роти от 2-ра механизирана бригада, алпийска рота от 101-ви алпийски полк, логистичен модул от състава на 110-ти логистичен полк, формирования от служба „Военна полиция“, екипи ВМА - София, както и сили и средства за непосредствена авиационна поддръжка и медицинска евакуация от състава на Военновъздушните сили.

На 12 ноември в МО бе подписан договорът по проекта за

„Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“ с компанията “Fr. Lürssen Werft“ GmbH&Co. KG.

Компанията ще построи и достави два многофункционални модулни кораба, като финансовата рамка на проекта е на стойност 984 000 000 лв. с ДДС. Строежът ще бъде извършен на територията на Република България в корабостроителен завод МТГ „Делфин“. Корабите се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година. Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав. Корабите притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС. С реализацията на проекта ВМС ще придобият модерни способности за противодействие на надводен, подводен и въздушен противник.

От ноември

специализирани екипи

от 38-ми батальон за ядрена, химическа и биологична защита и екология, Единния център за начална подготовка и Центърa за подготовка на специалисти от състава на Сухопътните войски от  Мобилна КИС и 30 отряд за контрол на придвижването на СКС бяха в първите редици при оказваето на помощ на медиците от военните болници в страната в битката срещу КОВИД-19. Те бяха  командировани в болниците в София, Варна, Пловдив, Плевен и Сливен и изпълняват дейности, свързани предимно с дезинфекция на лечебните заведения, а в столичната болница помагат и в лабораторията по Вирусология.  Създадена бе организация и военнослужещи, преболедували КОВИД-19, да даряват кръвна плазма в Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия в София.

На 8 декември в МО бе подписан договор с българската фирма „Самел-90“ АД за придобиване на

бойни машини за Силите за специални операции.

Договорът е за придобиване на 98 машини от 10 типа с различно предназначение и е на стойност 49 998 000 лева. Срокът за изпълнение е не по-дълъг от 3 години. Гаранционният период е 5 години, в рамките на който цялата поддръжка и смяната на консумативите се поема от фирмата. Договорено е и изграждането и оборудването на технически център за ремонтни дейности, който ще бъде щатно осигурен с разширяването на логистичния батальон на Силите за специални операции. Техническият център ще бъде в Пловдив, където са основната част от формированията на Специалните сили. Той ще бъде на сто процента оборудван от фирмата с апаратура, техника, съоръжения и машини и там ще може да се изпълняват всички леки ремонти. Първите бойни машини трябва да пристигнат в средата на следващата година.

На 16 декември парламентът гласува на второ четене

промените в Закона за резерва

на Въоръжените сили и въведе срочна служба в доброволния резерв. Поправките, според правителството, което е вносител на законопроекта, целят увеличаване броя на гражданите с военна подготовка, за да се преодолеят проблемите с окомплектоването на военните формирования за мирно и военно време.

Разбира се, годината ще бъде запомнена с десетки занятия и учения на тактическо ниво, възстановяване за няколко месеца на кампанията „Бъди войник“, подпомагане на населението при бедствия и аварии, конкурси за прием на войници и т.н. За съжаление и 2020 г. беше малка, за да финишира проектът за придобиване на бойни бронирани машини за Сухопътни войски. До този момент няма резултат и от провеждащият се Стратегически преглед на националната сигурност и на отбраната, чието завършване бе отложено.