Пловдив чества 143 години от Освобождението на града

16.01.2021 г. Пловдив чества 143 години от Освобождението на града

 Майор Анна Проданова

Военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) участваха вчера в отбелязването на 143-та годишнина от Освобождението на Пловдив от османско иго. Тържествената церемония се проведе пред паметника на капитан Александър Петрович Бураго в Дондуковата градина. Почетният караул, съставен от представители на СКСО и комитет „Родолюбие“ беше приет от заместник-командира на СКСО полковник Иван Райков.

На поклонението пред бюст-паметника на легендарния руски офицер присъстваха заместник-кметът на гр.Пловдив г-н Пламен Панов, заместник-областният управител на област Пловдив госпожа Евелина Апостолова, председателят на Общинския съвет господин Александър Държиков, извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България Н.Пр. Анатолий Макаров, министърът в правителството на Москва г-н Сергей Черьомин, народни представители, кметове на райони, представители на военно-патриотични съюзи, други представители на местната администрация и граждани на град Пловдив.

„Днес ние почитаме подвига на освободителя на Пловдив и паметта на 225 офицери и войници от руската армия и 125 българи, участници в Национално-освободителното движение, загинали в битката за Пловдив“. С тези думи завърши словото си по повод годишнината и събитията от 1878 година, доктор Стефан Шивачев - директор на Регионален исторически музей – гр.Пловдив. В него той разказа за славната победа над Османската империя, довела до освобождението на града.

Венци и цветя бяха поднесени от името на кмета на община Пловдив, областния управител на обл.Пловдив, председателя на Общинския съвет, началника на гарнизон Пловдив и командир на Съвместното командване на специалните операции, извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България, министъра в правителството на Москва, почетния консул на Руската Федерация, районни кметове в гр. Пловдив, военно-патриотични съюзи, обществени и политически организации и граждани.

Паметта на загиналите за свободата на Пловдив беше почетена с падане на колене и едноминутно мълчание.