Отбелязаха 100 години от рождението на военния парашутист полковник Калъпчиев

22.01.2021 г. Отбелязаха 100 години от рождението на военния парашутист полковник Калъпчиев

 Това е една много заслужила фигура и ние не можем да не уважим неговата памет, каза командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев. Заредени сме с много енергия и стремеж да надградим това, което сме направили в момента, да развиваме Специалните сили, имаме амбициозен план, посочи още той. Вече се изгражда четвърта група Специални сили в рамките на командването в района на София. В началото на пролетта генерал-майор Матеев очаква да бъде открит новият комплекс на полигон Црънча. По Плана за развитие на Въоръжените сили до 2026 г., който в момента се разработва, се предвижда СКСО да придобие част от бившата авиобаза  Чешнегирово.

Спирдон Спирдонов

Днес в София бе отбелязана 100-годишнината на полковник Стефан Калъпчиев - едно от най-ярките имена не само в българския парашутизъм. Пред паметника на загиналите парашутисти в градинката до старата сграда на Народното събрание дойдоха ветерани и действащи военни парашутисти и близки на полк. Калъпчиев, който е роден на  22 януари 1921 г. в село Грамада, днес квартал на Благоевград. Венци и цветя бяха поднесени от генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване за специални операции (СКСО) и военнослужещи от Специалните сили, генерал от запаса Златан Стойков, председател на СОСЗР, полковник от запаса Стефан Гълъбов, председател на Клуб „Военни парашутисти“ в столицата от Съюза на българските парашутисти, офицери и сержанти от запаса. Там бе и синът на полк. Калъпчиев полковник от запаса Валери Калъпчиев, също военен парашутист. Той бе един от организаторите на паметното честване. Съобщи, че до 9 май ще бъде създадена фондация „Стефан Калъпчиев“ и парашутна дружина „Пирински соколи“ за военно-патриотично възпитание на младото поколение.

Полк. Гълъбов припомни, че през 1957 г. полк. Калъпчиев  пръв въвежда височинните скокове със задържане и моментално отваряне на парашута. Зад гърба си има 7 републикански и 6 световни рекорда по височинен парашутизъм. Пръв в България извършва парашутен скок след катапултиране с МиГ-15 и скокове от самолетите Ил-28, Як-9, Як-11 и с вертолет Ми-4 над вода. Има над 2000 скока, а ФАИ го награждава с приз „Пол Тасандие” за особен принос към авиационните спортове.

Генерал-майор Матеев отговори на въпроси на „Otbrana.com“ и Pan.bg. Това, че сме тук днес, за да почетем паметта на полк. Калъпчиев, е най-малкото, което можем да направим, каза той. „Който не тачи и не помни историята си, той няма настояще и бъдеще. Полк. Калъпчиев е бил командир на Парашутния батальон, който е наследник на Парашутната дружина. Бил е началник на началник на Военното училище (Враждебна) и на парашутнодесантната служба в ПВО и ВВС. Той е един от тримата световни рекордьори  на България, извършили скокове от стратосферата. Една много заслужила фигура и ние не можем да не уважим неговата памет. Това е преклонение и уважение на действащите парашутисти към делото и живота на полк. Калъпчиев, което сме длъжни да предаваме на следващите поколения“, подчерта генерал-майор Матеев.

Военните парашутисти Иван Крумов, Стефан Калъпчиев и Чавдар Джуров скачат от стратосферата половин век  преди уникалния скок на австриеца Феликс Баумгартнер (14 октомври 2012 г. ). Българските скокове не са от 39 км., но също са изпълнени от стратосферни височини. През 1957 г., тримата скачат от люка на летящ бомбардировач. Международната федерация по парашутизъм (ФАИ) в Париж признава рекордите на българските парашутисти, но по-късно забранява всякакви подобни опити, заради високият риск за живота на парашутистите. От тяхна страна това е било голямо геройство, посочи генералът.

„Заредени сме с много енергия и стремеж да надградим това, което сме направили в момента, да развиваме Специалните сили. Имаме амбициозен план за развитие в количествено и качествено отношение. Това са сериозни предизвикателства пред нас. Предстои ни изключително много работа за повишаване на оперативните способности на Специалните сили и за нашето развитие. Съвсем от скоро започна изграждането на четвърта група Специални сили в рамките на командването в района на София. В номерацията е първа. Предстои ни много работа за утвърждаването на тази група, за оформянето на новия район. Основният команден състав вече е назначен и той работи. Останалите групи се развиват. Подписаният наскоро договор за машините е изключително важен за нас. С тях ще повишим изключително много нашите оперативни способности. Реализират се други проекти за превъоръжаване. Води се интензивна бойна подготовка. Всичко това допринася за развитието на Българските специални сили по най-добрите стандарти в НАТО и в световен мащаб“, заяви командирът на СКСО. Скоро ще бъде обявен конкурс за войнишките длъжности за групата на СКСО в София. Предстои и обявяване на регистъра за кандидатстване за офицерските и сержантските длъжности.

В началото на пролетта генерал-майор Матеев очаква да бъде открит новият комплекс на полигон Црънча и да продължи усъвършенстване на съответните подполигони и центрове. По Плана за развитие на Въоръжените сили до 2026 г., който в момента се разработва, се предвижда СКСО да придобие част от бившата авиобаза  Чешнегирово за подготовка и тренировки, включително с нашите съюзници.

***

Полк. Калъпчиев участва в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. Ятак на своя брат, партизанина Никола Калъпчиев, за когото е популярната народна песен "Имала майка едно ми чедо". На 25 февруари 1964 г. полк. Калъпчиев извършва последния скок в живота си на летище Божурище. Днес там той има паметник. Отваря парашута твърде ниско. Правил го е стотици пъти, но този се оказва фатален. При падането на земята се претъркулва, но чупи ребро, което се забива в аортата. Така България и Българската армия губят един от своите достойни синове. Истински революционер и рицар в парашутизма и използването на диверсионно-разузнавателни групи.

Снимки: Димитър Бебенов