На среща в МО оцениха високо сътрудничеството с район Тараклия в Молдова

22.02.2021 г. На среща в МО оцениха високо сътрудничеството с район Тараклия в Молдова

 Спирдон Спирдонов

Председателят на молдовския район Тараклия Иван Паслар гостува днес в Министерството на отбраната. Той се срещна с директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов. В разговора бяха обсъден въпроси по военно-патриотичното възпитание на учениците и младежите бесарабски българи от Тараклия и региона.

Г-н Паслар запозна директора на дирекцията с инициативите в тази област. В една от гимназиите вече е създаден кадетски клас. Там се провежда начална военна подготовка и се изпълнява програма по военно-патриотичното възпитание. Скоро ще завърши изграждането на Музей на воинската слава, който ще представя експонати за участие на бесарабските българи във войните през XX век.

Гостът помоли, по възможност, Министерството на отбраната да подпомогне ремонта на паметника на капитан Олимпий Панов в Тараклия. Той постави и въпроса за създаване на летни лагери в базите на Министерството на отбраната за ученици от българските райони в Република Молдова.

Г-н Антонов приветства инициативите на ръководството на окръг Тараклия. Подчерта тяхната значимост за отстояване на българщината и увери госта, че Министерството на отбраната ще ги подпомага, според възможностите си. Той връчи на Иван Паслар книгата „Кан Тервел – спасителят на древна Европа“, посветена на 1300 години от битката на българския владетел с арабите.  

Директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ Иво Антонов и председателят на район Тараклия в Република Молдова оцениха високо досегашното сътрудничество и изразиха увереност, че то ще продължи и занапред.