Как българският селянин „Дед Новак“ получава най-високата степен на Гергьовския кръст

02.03.2021 г. Как българският селянин „Дед Новак“ получава най-високата степен на Гергьовския кръст

 Днес нито в с. Габарево, нито в с. Зелен дърво, Габровско, си спомнят за този забележителен селянин, който като цивилен е получил тази най-висока руска имперска награда, както и неговите заслуги към Отечеството в Руско-турската освободителна война.

Кирил Койчев

Казва се Новак Димитров от с. Зелено дърво, Габровско. Роден е около 1830 г. и се е препитавал с кираджийство – превозва стоки на габровски търговци чак до Одрин. По време на летните боеве на вр. Свети Никола на 21, 22 и 23 август 1877 г. със своята биволска кола на отиване към върха е карал вода и муниции, а на връщане – ранени войници.

От средата на август до края на декември 1877 г. с. г. дядо Новак Димитров е назначен за водач на Десния (или Западен) отряд на ген. Скобелев и ген. Столетов, установени на бивак в района на селата Зелено дърво, Баевци и Топлеш. Негово задължение било да проучва пътищата, през които може да мине този отряд отвъд Балкана, за да удари армията на Вейсел паша в Шейновския укрепен лагер.

Руснаците са го наричали „Дед Новак“. При един трагичен инцидент, свързан с двама руски войници, в късната есен на 1877 г., дядо Новак подарява къщата си и стопанските постройки към нея на руската армия за….дърва за подклаждане на войсковите походни кухни за приготвяне на храна, защото те били сухи и лесно горели….

Дядо Новак от с. Зелено дърво, опълченеца Тотьо Малешков от същото село, Димитър Рачков от с. Тодорчетата и двама войници от Уралската казашка сотня са били на пряко подчинение на началник - щаба на българското опълчение полковник Бендерев, а по късно - на полковник Келер. Те всекидневно са били по черните пътища и скрити пътеки из габровския Балкан, като са оглеждали и проучвали от къде най-лесно може да се прекарат 15 840 офицери и войници и 14 оръдия на генерал Скобелев. Техен пряк помощник в щаба на отряда е бил поетът Петко Славейков, който е бил използван като началник на разузнаването към Българското опълчение, преводач и чертожник при изготвянето на ръчно изработени карти. Погрешно в някои исторически материали се посочва, че Петко Славейков е бил водач на отряда на Скобелев при прехода му през Балкана.

Новак Димитров предлага 3 маршрута за преминаване през Балкана, всички тръгващи от с. Топлеш; първия - през м. Узана, покрай вр. Коруджа (Исполин), с. Химитли (Ясеново), втория - по пътеката между реките Габровница и Лешница (днес това е черния път тръгващ от х. Партизанска песен до с. Ясеново) и трети -през м. Корита- м. Патарешки поляни –м. Сечен камък – днешното село Скобелево (до 1878 г. не е съществувало като село).

Основната част на отряда на генерал Скобелев преминава успешно по първия маршрут на 24 и 25 декември 1878 г. при еднометрови преспи и студ от минус 10 градуса, а една по-малка част – по третия маршрут.

През  януари 1878 г. по нареждане на генерал Скобелев руското командване, заради голямата помощ оказана на руските войски, на Новак Димитров му подарява голяма къща на избягал турчин в Анадола, заедно с обора и воденица в с. Габарево. Дядо Новак се преселва с жена си и с 2 от неомъжените си дъщери в новото село. Той е имал 4 сина и 2 дъщери. В село Зелено дърво останал да живее само сина му Димитър Новаков Димитров със съпругата си Нанка и четирите им деца. Освен това, той става първия кмет на селото в новоосвободена България.

Дядо Новак, е награден с най-високия знак за отличие на военния орден „Св. Георги” (Георгиевски кръст), сребърен, 3 степен. Той се присъжда за изключителна храброст, проявена в бой срещу неприятеля. Знакът е бил висша награда за войници и под-офицери. Само ще отбележим, че по време на преминаването на Балкана, по същото време, командирът на Източния отряд - генерал-лейтенант Николай Святополк-Мирски е бил награден със същото почетно звание

Това отличие на дядо Новак му дава правата на руски дворянин, с възможност за военно обучение на мъжките му наследници. Дядо Новак получава и доживотна годишна дворянска рента (пенсия) в размер на 200 рубли. Двама от синовете му са изпратени в Русия в кадетски корпуси, където създават семейства.

Днес нито в с. Габарево, нито в с. Зелен дърво си спомнят за този забележителен селянин, който като цивилен е получил тази най-висока руска имперска награда, както и неговите заслуги към Отечеството. Единствено за него ни напомнят само заповедите за назначенията на дядо Новак и ордена му, запазени в Националния военноисторически музей в София, както и потурите му, запазени в РИМ - Габрово…и толкоз…..