В Пловдив честваха 143 години от освобождението на България

04.03.2021 г. В Пловдив честваха 143 години от освобождението на България

 По случай 3 март – Националния празник на Република България в град Пловдив вчера се проведоха редица мероприятия. Тържествата започнаха в катедралния храм „Св. Богородица” където Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсениий отслужи молебен по повод празника, съобщават от СКСО.

Както всяка година така и през тази, въпреки пандемията, стотици пловдивчани и гости на града посетиха хълма Бунарджик, където кмета на града г-н Здравко Димитров произнесе слово и бяха поднесени венци и цветя в памет на героите, загинали за Освобождението на България. Почетния караул, състоящ се от военнослужещи от 91-ви инженерен батальон и представители на комитет „Родолюбие“ беше приет от началника на гарнизон Пловдив и командир на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев.

Панахида за загиналите български опълченци отслужи Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсениий на паметника на опълченците в Пловдивските централни гробища, където участваха военнослужещи от 110-ти Логистичен полк.

Тържествата по случай националния празник завършиха с тържествена проверка /заря/, която започна в 18.30 часа на площад „Централен”. В нея взеха участие представителни формирования от гарнизона.

„В развитието на всеки народ има събития, които предопределят и променят за векове напред неговото историческо развитие. 3-ти март е деня на възкресяването на българската държава, деня на изпълнените надежди и мечти на поколения българи за политическа, културна, духовна и църковна независимост. 3-ти март възвести на света, че от пепелищата и разрухата България се изправя и тръгва отново по пътя на своето самостоятелно развитие“, каза в началото на словото си началника на гарнизон Пловдив и командир на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев. Той припомни всички неволи и трудности, през които е преминала нашата родина през петвековното иго и въпреки това е успяла да се съхрани благодарение на вярата, езика, българската писменост и смелостта на българския народ. Отдаде дължимото и на подвига на всички онези руски, украински, беларуски, румънски, финландски и грузински войници, дали живота си в Освободителната война. „За нас българите 3-ти март е символ на святата дума „свобода“, но 3-ти март е и огромен дълг и задължение на всеки един от нас пред утрешния ден на България. Нека всеки наш бъдещ ден бъде изпълнен с твърдото убеждение и съзнание, че България е една от най-старите държави в Европа, че българите сме малък, но силен, храбър и смел народ, преминал през жестоки изпитания, но постигнал изключителни победи. Нека да погледнем на прекрасната си родина с очите на обичащи човеци и да се трудим по силите си, всеки един от нас, за добруването и развитието на нашата страна!“

На всички мероприятия през деня участие взе и представителния духов оркестър на Военновъздушните сили с диригент майор Михаил Младенов.

Честванията на националния празник завършиха с празнични илюминации.