Иван Стефанов бил вариант за първи цивилен министър на отбраната след 1989 г.

25.11.2010 г. Иван Стефанов бил вариант за първи цивилен министър на отбраната след 1989 г.

Излезе от печат книгата на армейски генерал Йордан Мутафчиев „На главното направление”. Тя ще бъде представена тази вечер в ЦВК заедно с отбелязването на 70-годишнина на автора.

Спирдон Спирдонов

Още преди формирането на правителството на Димитър Попов (20 декември 1990 г.) са започнали разговори за министър на отбраната да бъде назначено цивилно лице. Това разказва в книгата си „На главното направление” армейски генерал Йордан Мутафчиев, който е министър на отбраната в правителствата на Андрей Луканов и Димитър Попов от 22 ноември 1990 г. до 8 ноември 1991 г. Димитър Попов разговаряше с мен в прав текст, припомня генералът. Информира ме, продължава той, че се обсъжда въпросът за министър на отбраната да бъде назначено гражданско лице. Ставало е дума за генерал-лейтенат Иван Стефанов, бивш командващ Трета армия и началник на Военна академия „Георги С. Раковски”. По това време той бил от онези 78 генерали, които са в разпореждане за уволнение. Самият генерал Стефанов идва при мен, за да се запознае с обстановката, отбелязва авторът на книгата.

Възможността Иван Стефанов да стане първият цивилен министър на отбраната след 10 ноември 1989 г. била генерал Мутафчиев да си подаде оставката Той обаче отговорил на кандидата за премиер Димитър Попов, че този вариант е изключен и за него изобщо не трябва да се разговаря. На втората среща е станало ясно, че и законодателно не е решена подобна промяна. Оглавяването на министерството от гражданско лице в тази сложна обстановка ми се струваше, че не е най-удачния вариант, посочва авторът на книгата. Така историята отрежда първият министър на отбраната гражданско лице да бъде Димитър Луджев. Той е избран за такъв на 8 ноември 1991 г. в правителството на Филип Димитров.