Последният мохикан не се предава

22.03.2021 г. Последният мохикан не се предава

 45 години водих обучение и подготовка на Специализирания ученически батальон „Васил Левски”, казва подполковник от запаса Михаил Неделев в интервю на Цончо Драгански за в. „Българска армия“. Негови възпитаници са станали офицери, сержанти и войници от Българската армия.

Otbrana.com

Господин Неделев, кога поставихте началото на вашата родолюбива дейност по военното обучение на ученици?

– Може да се каже, че скоро ще се навършат 45 години, тъй като началото бе поставено през май 1976 г. Тогава беше създаден легендарният Пост № 1 в Панагюрище и започнах да създавам първите специализирани отряди „Млади приятели на Българската армия и МВР”. През годините много ученици се обучаваха в тези отряди и те получаваха не само знания и умения, а и придобиваха качества като родолюбие, упоритост и всеотдайност. Имаше известно прекъсване в дейността ми, но я възстанових през 1997 г. по предложение на Общинския детски комплекс в Стрелча. На 12 юни 2000 г. отрядите бяха обединени в ученически батальон, регистриран като сдружение с нестопанска цел. В него децата се обучават да оцеляват в екстремни ситуации, да оказват помощ при природни бедствия и се запознават с военна техника и оръжие.

– Може ли да кажете колко от вашите възпитаници са постъпили на служба в Българската армия?

– Направих равносметка преди около две години, когато от Националното сдружение на запасното войнство „За честта на пагона” внесоха предложение да стана почетен гражданин на Стрелча за принос към военно-патриотичното възпитание на поколения младежи и попълването на редовете на български държавни институции с достойни млади хора.  В армията ни са постъпили мои възпитаници – 9 офицери, 1 офицерски кандидат, 7 сержанти и 47 кадрови войници. Сега  може и повече да са станали. Много членували в ученическия батальон служат в полицията.

– Освен морални награди през годините получавали ли сте някакво друго възнаграждение?

– Около две години получавах по половин заплата. Водих също така четири години свободно избираем предмет „Отряд за противодействие на природни бедствия, аварии и катастрофи” и за тези часове взимах малко възнаграждение.

-През септември 2014 г. на тържество в Стрелча бе открит обновен кабинет по военна подготовка за обучение на школниците от Специализирания ученически батальон „Васил Левски”. Той бе преоборудван със съдействието на Централното военно окръжие и с помощта на Военно окръжие – Пловдив, и Областния военен отдел в Пазарджик. Но през февруари т.г. този кабинет беше закрит. Защо стана това?

– Не знам каква е причината. Изнесох всички материали от кабинета и… все едно ученическият батальон не е съществувал.

– Това означава ли край на вашата 45-годишна „лудост”?

– Да, и друг път сте определяли така моята дейност, знам, че го казвате най-добронамерено. Дори преди години един полковник заяви, че съм последният мохикан на военното обучение на учениците. Ако продължа да се занимавам с тази дейност, то това ще стане в Панагюрище, където срещам подкрепа.

***

Подполковникът от запаса Михаил Неделев е роден на 17 май 1949 г. в гр. Стрелча, Пазарджишка област. Завършва средното си образование в ТМП „Иван Манев” в родния си град. Започва военната си служба през 1970 г. С пълно отличие приключва обучението му в Школата за запасни офицери „Гоце Делчев” във Враца. На 20 май 1976 г. става комендант на пост №1 на Мемориалния комплекс „Априлци” в Панагюрище. Завършва курсове в НВУ „Васил Левски” – Велико Търново, и ВА „Георги С. Раковски” в София. Създава първите отряди „Млади приятели на Българската армия и МВР”. Води обучение и подготовка на Специализирания ученически батальон „Васил Левски”. Негови възпитаници са станали офицери, сержанти и войници от Българската армия.