Lockheed Martin получи договор за 3,7 милиарда долара за модернизиране на ПРО на САЩ

25.03.2021 г. Lockheed Martin получи договор за 3,7 милиарда долара за модернизиране на ПРО на САЩ

 Otbrana.com

Агенцията за противоракетна отбрана (MDA) избра Lockheed Martin и партньора й Aerojet Rocketdyne за доставка на най-модерната система за противоракетна отбрана в страната - прехващач от следващо поколение (Next Generation Interceptor - NGI), съобщават от САЩ, Хънтсвил, Алабама.

Договорът за NGI е за 3,7 млрд. долара и е първата стъпка във фазата на разработка и демонстрация, отговаряща на изискванията на MDA за модернизиране на сегашната система за наземна ПРО (Ground-based Midcourse Defense - GMD).

NGI е специално разработена, за да отговори на нуждите за оцеляване и да даде възможност на Въоръжените сили ​​на САЩ да изпреварят противниковите заплахи за отбраната на страната. Този договор предвижда създаването на ракета-прехващач, която включва ускорител и полезен товар бойна глава тип "hit-to-kill", и ще стартира от текущата инфраструктура от силози (шахти) за GBI в базата на армията Ft. Greely (Аляска) и в авиобаза Vandenberg (Калифорния).

"Ние сме развълнувани и горди, че MDA повери на Lockheed Martin да ръководи разработването на тази система за "промяна на играта", която значително ще подобри сигурността на САЩ за следващите десетилетия. Работим в подкрепа на непрекъснати мисии като NGI от десетилетия и нашият екип разполага с експертния опит и споделената визия, необходими за постигане на необходимостта MDA да развива системата GMD", заяви Сара Рийвс, вицепрезидент на Програмата за прехващане от следващо поколение в Lockheed Martin.

Първата отбранителна линия на нацията

NGI е програма за прехващане, част от ПРО, предназначена да предпазва и защитава САЩ от междуконтинентални балистични ракети. Тази програма служи като първа линия на многослойната архитектура за ПРО срещу еволюиращите заплахи от страна на агресивни държави и е национален приоритет за MDA и Северното командване на САЩ. Първият прехващач ще бъде приет на въоръжение, изпреварвайки нуждите на нацията.

Устойчив и надежден

Lockheed Martin инвестира 580 млн. долара в технология hit-to-kill за унищожаване на множество обекти, опит натрупан при разработването на системата THAAD и предоставяните през десетилетията стратегически системи за програмата на американския флот за МБР Trident. Дизайнът на системата NGI осигурява значително подобрение от самото начало с възможността да се отговори на множество заплахи с една ракета-прехващач. Този значителен напредък, съчетан с освежен подход към дизайна за поддържане и надеждност, осигуряват оперативната наличност, която Въоръжените сили ​​изискват. Подобренията при разходите и достъпността, осигурени от цифровия инженеринг, са в основата на дизайна на Lockheed Martin.

About Lockheed Martin

Lockheed Martin, с централа в Бетезда, щата Мериленд, е световна компания за сигурност и авиокосмически технологии, която има 105 000 служители по света. Компанията се занимава с изследвания, разработване, дизайн, производство, интеграция и поддръжка на високо технологични системи, продукти и услуги.