Сухопътни войски тренираха задачи по трета мисия за помощ на населението

26.03.2021 г. Сухопътни войски тренираха задачи по трета мисия за помощ на населението

 Otbrana.com

Военнослужещи от Сухопътните войски повишиха подготовката си с оттрениране на задачи, които изпълняват предимно по трета мисия - в помощ на населението. За целта в 55-и инженерен полк - Белене се проведоха сбор по водолазна подготовка и сбор за повишаване подготовката на екипите от Сухопътните войски за унищожаване на невзривени боеприпаси, събщава Пресцентърът на МО.

Във водолазната подготовка в река Дунав участваха военнослужещи от 55-и инженерен полк, 2-ра механизирана бригада, Военноморските сили и нещатните водолази на Регионална служба „Военна полиция“ – Варна. Всички те затвърдиха знания и умения с водолазни спускания. Занятията бяха насочени към оттрениране на начини и способи за разузнаване наличието на заграждения и препятствия на водни прегради, невзривни заграждения, практически действия по търсене и изваждане на снаряди, авиобомби и други видове боеприпаси, тяхното разузнаване, обследване, обозначение и извличане на брега.

Сборът се проведе под ръководството на капитан Димитър Маринов и старши сержант Георги Начев.

В сбора за повишаване подготовката на екипите от Сухопътните войски за унищожаване на невзривени боеприпаси участваха военнослужещи от 55-и инженерен полк – Белене, 2-ра механизирана бригада - Стара Загора и 38-и батальон за ядрена, химическа и биологична защита и екология -Мусачево. Обучаемите преминаха теоретични и практически занятия за уеднаквяване действията на екипите. Под ръководството на капитан Мартин Станчев военнослужещите изпълниха задачи по разузнаване, транспортиране, извличане и унищожаване на невзривени боеприпаси и импровизирани взривни устройства.