Ген. Борислав Сертов: Не съм имал нерегламентирани срещи със служители на руското посолство

26.03.2021 г. Ген. Борислав Сертов: Не съм имал нерегламентирани срещи със служители на руското посолство

 

Otbrana.com

След като "24 часа" публикува статията „Ексшефът на „Военна полиция”, изпуснала руския шпионин, е новият ни военен аташе в Москва”, бригаден генерал Борислав Сертов е предостави.на редакцията своето право на отговор. Ето текстa му.: „Във връзка с изнесените данни в статията от 25.03.2021 г. „Ексшефът на „Военна полиция”, изпуснала руския шпионин, е новият ни военен аташе в Москва” бих желал да се възползвам от даденото ми право на отговор.

Посочената статия съдържа неверни твърдения и откровени лъжи, уронващи честта и достойнството на военнослужещи от служба „Военна полиция”. Като бивш ръководител на служба „Военна полиция” заявявам:

1. Не съм още новият военен аташе в Москва, тъй като в момента тече сложна и дълга процедура, като най-вероятно целта на статията е нейното проваляне.

2. По „Изпускането на арестувания шпионин Иван Илиев” се води досъдебно производство срещу служители на Службата, за което имам пълните основания да считам, че вината им няма да бъде доказана в съда. Службата е една от малкото специализирани структури за обществен ред и сигурност, която в 29-годишната си история не е забърквана в скандали с изтичане на СРС-та в публичното пространство, корупционни практики или дори груби дисциплинарни нарушения. В нея работят не по-малко достойни мъже и жени.

3. Като директор на службата не съм получавал информация за група руски граждани, появили се до специализирана техника на НАТО във военен обект близо до Пловдив.

4. Военните дипломати са официални представители на държавите си и контактите с тях не са нарушения на закона. Препоръчително е обаче същите да стават по определен ред. Предвид функциите и задачите, които изпълнява Военната полиция, аз като неин директор категорично заявявам, че не съм осъществявал нерегламентирани срещи по никакъв повод със служители на руското посолство.

Като български висш офицер, спазващ стриктно изискванията на ЗОВС за политическа неутралност, недоумявам, защо една от от малкото останали деполитизирани структури в страната беше включена в предизборната кампания!“