За стража на небето над София

31.03.2021 г. За стража на небето над София

 Спирдон Спирдонов

Исторически очерк за 18 изтребителен авиационен полк на летищата Доброславци и Габровница написа полковник от запаса Красимир Мунев. Озаглави го „Ние летяхме и пазехме небето над София“. Издателството е „Пропелер“. Това е същият полк, в който командир на ескадрила е бил първият български космонавт ген. Георги Иванов. Авторът пресъздава автентично изключително динамичната, психически и физически натоварена дейност на целия състав на полка, който през 1994 г. прераства в Първа изтребителна авиационна база с командир подполковник Стефан Разпопов, началник-щаб - подполковник Пламен Богданов и въоръжена със самолети МиГ-23 и Л-29.

Летателната дейност на авиополка включвала и изключително отговорната дейност  да се ескортират особено важни гости на НР България, като Леонид Брежнев, Николае Чаушеску, Фидел Кастро и други държавни и политически лидери. За целта е сформирано специално „ескортиращо звено“. Най-често  ескортът се извършвал от Трета ескадрила с командир подполковник Милчо Георгиев с МиГ-17, а по-късно от Първа ескадрила с командири подполковник Христо Ангелов и майор Георги Иванов с МиГ-19, МиГ-21 и МиГ-23.

Авиополкът участва в няколко въздушни паради, но най-впечатляващ е при отбелязването на 1300 години от създаването на българската държава през 1981 г. Разказано е и за 13-те пилоти от поделението,        загинали при изпълнение на служебния си дълг. В книгата има много снимки, които сами по себе си свидетелстват за напрегнатото ежедневие и достойно изпълнения дълг от служилите в полка.