На избори в Ирак: "Бой" за вестник „Българска армия“

02.04.2021 г. На избори в Ирак:

 Спирдон Спирдонов

Времето е края на октомври 2006 г. Случката е в нашия лагер в база „Гризли“ край Ашраф, Ирак. С нескрито удоветворение наблюдавах как миротворците ни от Втора охранителна рота буквално се нахвърлиха върху пакетите с вестници „Българска армия“.  Интересът бе впечатляващо голям, въпреки, че някои от броевете бяха отпреди месеци. Това бе първото идване на родна преса, след поемането на охраната на Центъра за временно задържане на бежанци. Иначе електронното издание на армейския всекидневник идваше всеки ден в компютрите на контингента, което позволяваше военнослужещите ни да плучават своевременна информация за събитията в армията, страната и света.

Задачата ни беше да отразим как гласуват българските военнослужещи за президент и вицепрезидент. С легендарния фоторепортер на „Българска армия“ Александър Червенков, колеги от ВТК и членовете на секционната комисия кацнахме в отлично уредената база „Анаконда“. От там ни поеха американските хеликоптери. Грижата за лекото ни транспортиране, разбирайте го, както искате, имаше подполковник Юлиян Петров от тогавашното Съвместно оперативно командване. До тогава, а и след това, не бях виждал толкова оперативен офицер. Там, за да успееш трябва да разчиташ най-вече на собствените си качества.

В пустинята

ни посрещнаха старшият национален представител подполковник Румен Петров, началникът на Тактическия оперативен център Капитан Петър Маринов и старши лейтенант Зорница Златена, началник на отделение „Снабдяване“.  Имахме късмет, че изборите не бяха през лятото, когато там температурите стигат до 50-55 градуса. Есента си е друго, като при нас. Други предизвикателства, обаче се появиха, но за тях по-нататък.

В тези години Министерството на отбраната осигуряваше гласуването на военнослужещите ни зад граница. За тогавашните избори имаше сформирани секции в Ашраф, Кабул, Лимасол, Сараево и Прищина. В Лимасол, например, гласуваха моряците ни от екипажа на фрегатата „Дръзки“, която бе на задгранично плаване. Ние

пристигнахме на 21 октомври.

Обстановката бе сравнително спокойно, но с повишен риск. Все още бяхме в мюсюлманския празник Рамазан, който свършваше в деня на първия тур за нашите избори. Имахме два часа лично време. Стигна ни да минем през банята в един контейнер и да дремнем малко. На следващия ден първи даде гласа си старшият национален представител подполковник Румен Петров. Той вече имаше опит от провеждане на парламентарни избори по време на мисията си в Афганистан. Бяха се записали 160 военнослужещи гласоподаватели.   Журналистите и членовете на комисията бяхме дописани и списъкът нарасна.  Членовете на „иракската“ секция бяха цивилни служители от министерството. Председател бе Христо Христов. С помощта на командването секцията бе развърната по всички правила на ЦИК. Имаше си тъмна стаичка, маса, столове, на стената бе опънат националният трибагреник. Специални указателни табелки показваха как може да се стигне до секцията, която бе под номер 021. Около 19 ч. изборният ден бе обявен за приключен. Активността бе около 80 процента. Тя нарасна в следобедните часове, когато се завърна взводът на старши лейтенант Таньо Танев от дежурство.

Оказа се, че престоят ни в пустинята трябва да продължи. От София обявиха, че след седмица ще има

втори тур.

Достатъчно време, за да опознаем хората в контингента ни. Командир на ротата бе капитан Бончо Бонев. В България служеше като командир на противотанкова батарея в закритата вече Пета шипченска бригада в Казанлък. Въпреки рисковете от Багдад дойдоха тримата ни офицери от Тренировъчната мисия на НАТО подполковник Дончо Дончев, майор Борислав Маджов и капитан Александър Костадинов. Медицинският екип се ръководеше от капитан Васил Кьосев.  Той водеше упорита битка най-вече с комарите и пустинните мухи. Американците го бяха въоръжили с репелент.   Това е една cyбcтaнция, ĸoятo ĸapa oпpeдeлeни видoвe живoтни дa бягат по-далеч. Бях горд, че срещнах и съграждани. 45 шуменци изпълняваха задачи в Ашраф, включително взводните командири лейтенантите Серафим Серафимов и Ерхан Сюлейман. Между двата тура отбелязахме и Димитровден. Поздравления получиха четирима именници, като единият Димитър Христов бе от секционната комисия . Наред с всичко преживяхме и реална тревога. Домакините ни бяха осигурили необходимата комуникация, за да си изпращаме материалите и снимките в редакцията. Тогава „Българска армия“ излизаше всеки ден в седмицата без събота и неделя.

Дойде 29 октомври.

За втория тур се записаха 165 души. В нощта преди изборния ден дежурни бяха лейтенант Георги Жиртов и старшина Илияна Петкова. През целия ден имаше вятър, а дъждът не спираше. Тук в пустинята дъждът е особен. Отразява се зле на дрехите и ако си само с един кат, както бяхме ние, имаш проблеми. Изборният ден започна точно в 5 ч. сутринта и приключи в 14 ч. местно време. Бюлетини в урната пуснаха 115 души. Едновременно с това ротата изпълняваше задачи по охрана на Центъра за временна закрила и защита на бежанци. Лейтенант Ерхан Сюлейман водеше занятия по откриване и защита от мини. Старши лейтенант Зорница Златева от 110-та бригада за материално-техническо осигуряване в Пловдив не допускаше на някой да му липсва нещо. Правеше и чудесно кафе. Вечно усмихнатият капитан Петър Маринов не ни оставяше без информация. Днес той е полковник доц. д-р във Военна академия „Георги С. Раковски“ и преподава, включително как се противодейства на тероризма.  Американците си бяха организирали зрелище – боксов мач в центъра на лагера. 

Така избрахме президент и вицепрезидент, комисията си прибра всички документи и хванахме обратния път за България.

***

Със свое решение от 22 февруари 2006 г. народните представители разрешиха изпращането на български военен контингент в хуманитарна мисия по охрана на Центъра за временно задържане и закрила в лагер “Ашраф” в състав до 155 военнослужещи, от които рота за охрана до 120 военнослужещи и национален поддържащ елемент до 35 военнослужещи. До  юли 2008 г. в лагер „Ашраф” бяха извършени три ротации на контингента.

Поради закриване на Центъра за временно задържане и закрила (междувременно преименуван на „Център за репатриране”) в лагер “Ашраф”, Народното събрание със свое Решение от 13 юни 2008 г. разреши контингент в състав до 155 военнослужещи да изпълнява хуманитарна мисия по охрана на задържани лица, преминаващи програма за реинтеграция в обществото в база "Кропър" - Багдад, за времето от 15 юни до 31 декември 2008 г. включително.