Успешен мандат на младежкия посланик на НАТО курсант главен старшина Венилин Нешев от Морско училище

07.04.2021 г. Успешен мандат на младежкия посланик на НАТО курсант главен старшина Венилин Нешев от Морско училище

 Otbrana.com

Младежкият посланик на НАТО от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – курсант главен старшина Венилин Нешев, тази година завършва своя мандат. Той определя като успешна дейността си, от която е научил много за Алианса. През 2020 г. курсант Нешев бе сред 16-те избрани младежки посланици на НАТО, съобщават от ВВМУ.

Програмата е инициатива на НАТО и Младежкото евро-атлантическо дружество в България. Тя е насочена към млади лидери и иноватори с интерес към дипломацията, международната политика и сигурността. Мандатът на посланиците продължи 12 месеца. Те участваха в обучения, семинари и дискусии, свързани с настоящите и бъдещите планове и проекти за развитие на НАТО.

Като най-актуални теми по време на своя мандат възпитаникът на Морско училище определи киберсигурността и подобряването на взаимодействието между различните видове войски. През изтеклата година е била активна и темата за биотероризма.

16-те младежки посланици на НАТО бяха и медиатори в представянето на същността и дейността на Алианса. „Ходихме по училищата и разяснявахме на учениците от горен клас с какво се занимава организацията, какви са нейните цели и важността ѝ за глобалното мироопазване“, посочи Венилин Нешев.

За себе си добавя, че като младежки посланик, в рамките на тази година е разширил познанията си за структурите, задачите и мисията на НАТО.

За работата си като посланик, курсант главен старшина Венилин Нешев получи и наградата на „Отворено общество“ в направление „Образование“.