Rafael отбелязва 10 години от първото прехващане, извършено от “Железен купол”

07.04.2021 г. Rafael отбелязва 10 години от първото прехващане, извършено от “Железен купол”

 Otbrana.com

“Възможностите на ПРО системата сега са на светлинни години в сравнение с първоначалния й дизайн ”, казва президентът на компанията Йоав Хар-Евен С повече от 2500 бойни прихващания, с над 90% успешно изпълнени задачи и множество спасени животи, днес се навършват 10 години от първото бойно прехващане, осъществено от системата за противовъздушна отбрана “Железен купол” (Iron Dome) на израелската държавна компания Rafael, съобщава  Alfa Communications.

Разработката на “Железен купол” започва през декември 2007 г. и е завършена за по-малко от 3 години. На 7 април 2011 г. вечерта или по-малко от месец след разполагането й в Израел, системата е изправена пред първото си бойно предизвикателство. Ракета, изстреляна от Ивицата Газа, е засечена от радара на “Железен купол”. За секунди са обработени данните, предадени на Центъра за управление на бойните действия (BMC), и операторите на батареята трябва да решат дали да задействат прехващач срещу заплахата. BMC дава точното местоположение на атаката – южния израелски град Ашкелон, където живеят повече от 130 000 цивилни, и военните решават да изстрелят прехващач. В този момент те отварят нова страница във военната история, като прехващат ракетата и предотвратяват раняването на цивилни и значителни щети върху собствеността им.

Първото по-значимо и драматично представяне на “Железен купол” е по време на операция “Стълб на отбраната” през 2012 г., когато системата прехваща над 500 различни ракети, изстреляни от Ивицата Газа срещу различни части на Израел, включително големи ракетни баражи.

“Железен купол” напълно промени играта и спечели Israel Security Award през 2012 г.

Оттогава “Железен купол” играе важна роля във всеки конфликт, като защитава Израел от удар от хиляди ракети, а също така обхваща малки и големи минохвъргачки, ракети с различен обсег на действие и бойни глави.

“Железен купол” действа като мобилна система с двойна мисия, предназначени да унищожат ПВО системи с много малък обсег (VSHORAD), а също заплахи от ракети, артилерия и мини (C-RAM), самолети, хеликоптери, безпилотни летателни апарати, високоточни управляеми боеприпаси и крилати ракети.

“Железен купол” осигурява голяма, но селективна защита. Способността на системата да прави разлика между заплахи, насочени към населено място, и такива, които ще попаднат в морето или на открити полета, намалява разходите и ограничава излишните изстрелвания на прехващачи. Една батарея може да защити средно голям град.

Усъвършенстването на “Железен купол” продължава през годините и възможностите на системата днес включват по-голямо покритие, осигуряване на защита срещу по-широк спектър от заплахи, способност за справяне с едновременни заплахи, много големи оръдейни залпове и други.

През август 2019 г. Министерствата на отбраната на Израел и на САЩ подписаха споразумение за закупуването на две батареи “Железен купол” за американската армия. Двете батареи вече са доставени в САЩ.

През май 2020 г. Rafael и Raytheon Technologies Corporation подписаха споразумение за съвместно предприятие за производство на прехващачи за “Железен купол” и пускови устройства в предприятие в САЩ. Партньорството се нарича Raytheon Rafael Area Protection Systems (R2S).

Rafael разработи допълнителни варианти на системата “Железен купол”, за да формира семейство, което се състои от военноморския вариант C-Dome, осигуряващ защита на стратегически морски и сухопътни активи срещу усъвършенствани балистични, въздушни и наземни заплахи, включително при интензивни атаки. Израелският флот разполага със системата C-Dome. “Железен купол” се предлага и като интегрирана система за цялостна противовъздушна отбрана (I-Dome) за маневриране на тактически сили на бойното поле с едно превозно средство.

Президентът и главен изпълнителен директор на Rafael, ген.майор (о.з.) Йоав Хар-Евен, заяви : “Железен купол” се превърна в синоним на върхови постижения. Гордеем се с нашите екипи от учени и инженери, разработили тази изключителна система и продължаващи ежедневно да я развиват. Благодарение на тях, възможностите на “Железен купол” сега са на светлинни години в сравнение с първоначалния й дизайн. Видяхме как от една скица системата се превърна в сериозен играч, който променя напълно играта, спасява човешки животи, предотвратява ескалация на напрежението, дава възможност на военните и политиците да вземат спокойни и колективни решения. Това позволява на Израел да продължи с обичайния си начин на живот, дори и когато е на прицел на врага. Благодарим на нашите екипи, на израелското Министерство на отбраната и на Израелските отбранителни сили, на нашия индустриален партньор ELTA, на дъщерното ни дружество mPrest и други. Изказваме специална благодарност на сегашната и на предишните американски власти за оказаната подкрепа за производството на системата.”