Доайенът на морската медицина у нас навърши 80 години. Честито Бате Петьо!

11.04.2021 г. Доайенът на морската медицина у нас навърши 80 години. Честито Бате Петьо!

 От подводното братство на България

Управителният съвет (УС) на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ) има честта и удоволствието да обяви на морската общественост, че на 11 април 2021 година един от доайените на подводното плаване - офицерът от запаса, полковник от медицинската служба, д-р Петър Николов Ганчев навърши 80 години!

Доктор Ганчев (бате Петьо) е роден на 11 април 1941 година  в град Долна Оряховица, област Велико Търново. Вероятно „синята кръв“ е причина Петьо да реши да учи във Варна и завинаги да свърже живота си с морето.

След дипломирането си в Медицински университет – Варна през 1967 година,    младият доктор първоначално има идея да специализира „Акушеро-гинекология“, но в последния момент го привлича обява от ВМФ и той постъпва на служба в Осми отделен дивизион подводни лодки като дивизионен лекар.  Служи в дивизиона до 1978 година.

През 1969 година, в продължение на три месеца специализира „Водолазна медицина за екипажите на подводници“ в град Севастопол, Русия. През същата година, под негово ръководство в дивизион подводници е доставен и изграден хипербарен комплекс за тренировки и подготовка на екипажите за аварийно-спасителни действия, както и излизане от затънала подводница по „мокър“ способ от дълбочина до сто и десет метра

През 1971 година, в продължение на шест месеца специализира „Физиология на подводното плаване  и аварийно спасително дело“ във Военно-медицинска академия в гр. Санкт Петербург, Русия.

През 1975 година, във Варненската корабостроителница (тогава Корабостроителен завод „Г. Димитров“) възниква авария на кораб с тежко обгазяване на работници. Заместник командващият ВМФ – контраадмирал  Иван Фиданчев (бивш командир на дивизиона подводници), разпорежда група подводничари в защитни облекла да окажат помощ на пострадалите под ръководството на д-р Ганчев. След остър спор (в болница, или в барокамерата), бате Петьо налага своето решение и спасява живота на трима работници в тежко състояние, по способа „Изкуствена белодробна вентилация в условията на повишено налягане“ в хипербарния комплекс на дивизиона, за което е удостоен с орден „За гражданска доблест и заслуги“.

От 1978 до 1997 година д-р Петър Ганчев е началник на клиника „Хипербарна терапия и морска медицина“ във Военноморска болница – Варна, където, през 1992 година, със съдействието на ВМС и неоценимата помощ на заместник командващия ВМС – контраадмирал Костадин Русков (бивш командир на подводница), изгражда първият в България медицински хипербарен комплекс.

Следва още една специализация във Военномедицинската академия в Санкт Петербург, през 1989 година, за три месеца – курс за усъвършенстване на специалността „Физиология на подводните спускания и аварийно спасително дело“.

Участник е в подводната експедиция „Шелф-1“, редица аварийно спасителни учения и дълбоководни спускания на дълбочина до 200 метра. Има над 44 научни публикации и 14 рационализации.

През 1997 година д-р Ганчев се пенсионира, но продължава да практикува в поделенията и в щаба на ВМС до 2015 година. Затова го познава целия флот!

И днес той  е един от активните членове на СПРБ.

Доктор Петър Ганчев е безспорен доайен на морските ни медици в областта на физиологията на подводните спускания, и един от най-уважаваните военни лекари у нас!

Подводното братство високо цени всеотдайната служба на полковник Ганчев, неговия безспорен професионализъм, неговата човещина и доброта! Като прибавим факта, че той е един прекрасен съпруг и баща, не ни остава нищо друго освен да отправим най-искрени пожелания за здраве, дълголетие и късмет!

Честит да си ни Бате Петьо! Обичаме те!