Моряците поздравяват космонавтите

12.04.2021 г. Моряците поздравяват космонавтите

 Otbrana.com

Клуб „Военни моряци” в СОСЗР има свой принос в честването на забележителната космическа дата – 12 април 1961 г. На 24 май 1961 г. Юрий Гагарин пристига в България и тържествено е посрещнат в София. На 25 май той посещава Плевен, където е сниман от нашия колега мичман Димитър Бебенов. Оказва се, че в Плевен други фотокореспонденти няма и репортажа по БНТ е направен само по снимките на Бебенов. На 26 май Гагарин пристига във Варна и там е приветстван от възпитаниците на ВНВМУ „Вапцаров“. По случай 60-годишнината от първия полет на човек в космоса фондът «Русский мир» и телерадиокомпанията «Русский мир» поемат инициативата Международен маратон „По маршрута на Гагарин” и канят желаещи от държавите, посетени от Гагарин, да заснемат обекти, носещи неговото име, да разкажат спомени от неговото посещение, да рецитират стихове или изпеят песни, посветени на неговия подвиг. Между поканените е и нашият колега полковник Райчо Ангелов Митев. Неговото изпълнение на песента „Я верю друзья” е одобрено и качено в YouTube „Международный марафон «Маршрут Гагарина». Визит в Болгарию”, заедно с изпълненията, посветени на Гагарин, получени от много държави.

***

Уважаеми колеги от Клуб „Военни моряци”,

На 12 април 1961 г. се осъществява първият полет на човек в Космоса. Пилотът-космонавт Юрий Алексеевич Гагарин с космическия кораб "Восток" извършва една обиколка на Земята за 108 минути.

От 1969 година по решение на Международната федерация по авиация (ФАИ) 12 април се чества като Международен ден на авиацията и космонавтиката. Денят се чества и у нас. България има принос в усвояването на космоса и двама космонавти – генералите Георги Иванов и Александър Александров.

След историческия полет първият космонавт на планетата започва своята „Мисия на мира”, при която посещава около 30 държави. В много от тях улици, училища и други обекти получават неговото име; в негова чест се издигат паметници. На 24 май 1961 г. Гагарин пристига в България и тържествено е посрещнат в София. На 25 май той посещава Плевен, където е сниман от нашия колега мичман Димитър Бебенов. Оказва се, че в Плевен други фотокореспонденти няма и репортажа по БНТ е направен само по снимките на Бебенов. На 26 май Гагарин пристига във Варна и там е приветстван от възпитаниците на ВНВМУ „Вапцаров“. Навсякъде Юрий Гагарин се радва на изключително топлото посрещане. Засаждат се борчета, именуват се улици и училища. Тук ще добавя, че училището в София, наречено „Юрий Гагарин“, където той и други космонавти по-късно засаждат борчета, след началото на „демокрацията“ бе преименувано на „Проф. Васил Златарски“, но паметната плоча за Гагарин седи на входа на училището.

Тези снимки  са дело на колегата Димитър Бебенов. Първите 3 са от посрещането на Гагрин в Плевен, последната е от 1964 г. при посещението в Звездното градче на българска делегация, в която като представител на Киностудията на БНА е включен и Бебенов.

По случай 60-годишнината от първия полет на човек в космоса фондът «Русский мир» и телерадиокомпанията «Русский мир» поемат инициативата Международен маратон „По маршрута на Гагарин” и канят желаещи от държавите, посетени от Гагарин, да заснемат обекти, носещи неговото име, да разкажат спомени от неговото посещение, да рецитират стихове или изпеят песни, посветени на неговия подвиг.

Между поканените е и нашият колега полковник Райчо Ангелов Митев. Неговото изпълнение на песента „Я верю друзья” е одобрено и качено в YouTube „Международный марафон «Маршрут Гагарина». Визит в Болгарию”, заедно с изпълненията, посветени на Гагарин, получени от много държави.

По този начин Клуб „Военни моряци” даде свой принос в честването на забележителната космическа дата.

Нека поздравим нашия колега полковник Райчо Митев и му пожелаем нови творчески успехи! И нека поздравим нашите космонавти, летци и всички български труженици, допринесли за усвояването на Космоса.

Контраадмирал о.з. Петър Странчевски,

председател на Клуб „Военни моряци”