Пловдив чества 200 години от рождението на Раковски

14.04.2021 г. Пловдив чества 200 години от рождението на Раковски

 Otbrana.com

С почетен караул от състава на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и комитет „Родолюбие“, днес се отбеляза 200-та годишнина от рождението на българския революционер, писател,  публицист, журналист, историк и етнограф Георги Стойков Раковски пред паметника му в Цар-Симеоновата градина в Пловдив.

Присъстваха кметът на община Пловдив г-н Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет г-н Александър Държиков, заместник-областният управител на област Пловдив г-н Петър Петров, началникът на гарнизон Пловдив и командир на СКСО генерал-майор Явор Матеев, представители на областната и общинската администрация, граждански и военно-патриотични съюзи, граждани и гости на града.

В словото си г-н Здравко Димитров описа живота на Георги Раковски и отбеляза какъв достоен пример е той за българите и днес. Завърши с мисъл на революционера, която е съпътствала историческото развитие на българския народ десетилетия напред: „Когато българският народ се освободи от гръцкото духовенство и турското иго, той ще бъде свободен политически, а когато се освободи от своята простота и незнание, от своите стари суеверия и допотопни нрави, то той ще бъде свободен и духовно.“

В тържеството участваха още девическа хорова формация "Евмолпея" с диригент Алия Хансе и представителения гвардейски блок към ДГ "Мая" с ръководител и директор Стоил Семерджиев, които заслужено спечелиха със своите изпълнения овациите на присъстващите, съобщават от СКСО. В памет на великия българин бяха поднесени венци и цветя.