Отиде си и почетният гражданин на Шумен полк. Иван Боончев, ветеран от войната

17.04.2021 г. Отиде си и почетният гражданин на Шумен полк. Иван Боончев, ветеран от войната

 Otbrana.com

Тази сутрин е починал полковник от запас Иван Бончев, почетен гражданин на Шумен и почетен председател на Областната организация на Съюза на ветерните от войните на България (СВВБ). На 31 юли 2020 г. тържествено беше отбелязана неговата 100-годишнина. Председателят на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов изказва искрени съболезновния на близките на полк. Бончев.

Поклон пред светлата му памет!

***

Иван Бончев Иванов е роден на 31 юли 1920 година в с.Тича, Сливенски окръг. Учи в родното си село и в Котел, завършва школа за запасни офицери в София и е на стаж в артилерийски полк в Самоков.

По-късно следва задочно висше образование Икономика на строителството във ВИНС-Варна, както и различни квалификационни курсове, свързани с военната му подготовка като професионален военен и административен ръководител.

В Българската армия служи като мобилизиран запасен офицер, след което остава на щатна служба като офицер в Самоковския артилерийски полк, Министерство на народната отбрана и Военното артилерийско училище в София и Шумен до края на 1955 г., когато преминава в запаса като подполковник, а сега полковник, оставил след себе си 13 военни години, особено важна от които е 1944 като участник в Първата фаза на Отечествената война, като командир на артилерийски взвод.

До 1970 година заема различни длъжности за по няколко години, но с всяка една се справя достойно и заслужа доверието на съгражданите си.

В продължение на 13 години е секретар на Градския народен съвет в Шумен като в историята на Общината това е най-дългогодишният служител на тази длъжност.

В продължение на 20 години е избран за общински съветник, което е друг рекорд в шуменската община.

Член е на настоятелството на читалище “Тодор Петков” повече от 30 години, той е един от главните организатори на походи по бойния път на шуменци в Унгария, както и активен събирател на материали за Шумен и шуменския гарнизон. Главният инициатор е за създаване на войнишкия паметник в Шумен, открит през 1994 година, заради което той е отличен с Наградата на Шумен за 2000 година.

Иван Бончев е един от основателите на Съюза на ветераните от войните в Шумен и областта, дългогодишен председател на Областния съвет и член на Централния съвет на същия съюз. Почетен гражданин на Шумен от 2005 година. Има син и дъщеря, трима внуци и петима правнуци.