Авторите на „Помни войната 1915 – 1918“ събраха поздравления

26.04.2021 г. Авторите на „Помни войната 1915 – 1918“ събраха поздравления

 Спирдон Спирдонов

Филмите „Разгромът на Сърбия“ и „Леринската операция и Каймакчалан“ от документалната поредица на ВТК „Помни войната 1915 – 1918“ бяха представени тази вечер в ЦВК пред впечатляваща публика. На поканата се отзоваха вицепремиерът и министър в оставка Красимир Каракачанов, заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов, двамата му заместници генерал-лейтенант Димитър Илиев и генерал-лейтенант Цанко Стойков, командващият СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирите на Сухопътни войски и ВВС генерал-майор Михаил Попов и генерал-майор Димитър Петров и други представители на висшия команден състав. Проявата уважиха още началникът на ЦВО полковник Георги Петков, военни историци, бивши депутати от ВМРО, както и Райна Дрангова – внучка на полк. Борис Дрангов и Елисавета Шапкарева – правнучка на пазителя на българщината в Македония Кузман Шапкарев.

Само тази поредица от филми да бяхме направили е достатъчно за четиригодишната ни служба във ВТК, каза продуцентът на Любомир Денов, директор на Информационния център на МО. Това, подерта той, не е правено от сто години. Поредицата е в копродукция с Националния военноисторически музей. Целта ни беше да покажем защо българският войник се сражавал толкова самоотвержено, посочи режисьорът и сценаристът Мария Цветкова – заместник-директор на Информационния център на МО. Нейната амбиция е поредицата да стигне до десет филма.

В първия „България влиза в Първата световна война“ се разглеждат последиците за България след сключването на Санстефанския, Берлинския и Букурещкия договор като предпоставка за влизане във войната. Посочват се  обстоятелствата около присъединяването на страната към Централните сили и мотивацията на народа за участието във военния конфликт: постигането на неосъществения национален идеал - всички българи да бъдат обединени в една държава в границите на българското етническо землище на Балканите.

Вторият филм „Разгромът на Сърбия“ е вълнуващ разказ за блестящите победи на българските офицери и войници срещу сръбската армия през 1915 г. при Ниш, Вардарска Македония, Криволак и на Косово поле.

Третият „Леринската операция и Каймакчалан“  ни връща в периода август- октомври  1916 г., когато Първа българска армия настъпва срещу съглашенските войски към Лерин и Островското езеро, за да извоюва свобода за поробените българи в Егейска Македония, и след яростни боеве достига непристъпните Чегански върхове. След прекратяването на настъплението, 11-и пехотен Сливенски полк започва кървавата битка на връх Каймакчалан със сръбските дивизии и пише едни от най-славните страници от военната история на България.

Четвъртият филм “Тутраканската епопея” с режисьор Мария Цветкова и сценарист Радослав Симеонов бе избран сред филмите в конкурсната програма на 25-ия фестивал на документалното и анимационно кино „Златен ритон“ 2020 г. Следващият  епизод ще бъде за Добричката епопея и така до десетия. Във филмите са използвани архивни документи и фотографии и от Държавния военноисторически архив – Велико Търново, НВИМ, Държавна агенция „Архиви“, Военна академия „Г. С. Раковски“ и регионални исторически музеи в страната.

Дискове с двата епизода получиха министърът  и началникът на отбраната. Според министър Каракачанов, който е патрон на продукцията,  екипът на ВТК е свършил една прекрасна работа в документалното кино, която трябва да се види от възможно най-много българи. Адмирал Евтимов видя необходимост филмите да влязат, като учебно пособие, при подготовката на войските.