Представиха първата книга за генералите от Третото Българско Царство

28.04.2021 г. Представиха първата книга за генералите от Третото Българско  Царство

 Тя е за 125 генерали. Следващите части на книгата ще бъдат до изчерпване на лиографиите на 560 или повече  генерали до 1946 г. Поредицата може да продължи и за генералите от времето на социализма, прогнозира доц. д-р Соня Пенкова, директор на НВИМ.

Otbrana.com

В Националния военноисторически музей днес бе представена първа книга от поредицата „Българските генерали 1878 – 1946. С достойнство и чест“. Монографията е подготвена от проф. Тодор Петров и доц. д-р Соня Пенкова.

Темата за българските генерали до този момент не присъства самостоятелно в нито едно изследване, посочи доц. д-р Соня Пенкова, директор на музея, в интервю за БНР. От НВИМ са се заели да запълнят тази празнина в българската научна литература и да отдадат заслужена почит и уважение към тези хора, отдали много важна част от своя активен живот на Българската армия. Още повече, че военната ни история изкарва на преден план определени генерали от предния ешелон, но в забрава са останали онези, чиято дейност е била не по-малко важна.

Информацията е набрана предимно от архиви и научни публикации. В първата част на книгата присъстват имена на 125 български генерали. В следващите части те ще станат повече от 560 имена на генерали от Третото българско царство. Четивото ще бъде полезно за широк кръг читатели, включително за днешните български политици. Даже и с това, което обединява тези 125 генерали, т.е. те вярват неотклонно, че защитават каузата на България.

Следващите части на книгата ще бъдат до изчерпване на тези 560 или повече биографии на генералите до 1946 г. Поредицата може да продължи и за генералите от времето на социализма, прогнозира доц. Пенкова.