Ветераните посрещат 9 май с достойно изпълнен дълг

08.05.2021 г. Ветераните посрещат 9 май с достойно изпълнен дълг

 Доц. д-р Иван Сечанов, председател на Съюза на ветераните от войните на България  (СВВБ)

9 май – Денят на  Победата над хитлерофашизма е голям празник за много народи по света най-вече за тези в Европа. За нас, които сме били по бойните полета на Европа през 1944 и 1945 г. този ден не може да бъде безразличен. Той ни напомня, както за победите, така и за бойните ни другари, които останаха завинаги в днешните земи на Република Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Унгария. В тези страни имаме военни гробища. Тези страни Българската армия в състава на Трети украински фронт освобождаваше от хитлерофашизма. Затова 9 май е и празник на Съюза на ветераните от войните на България, както е записано в нашия устав.

Кой може да членува в Съюза на ветераните от войните на България?

В нашия съюз членуват български граждани воювали през Втората светова война, независимо дали това е преди или след 9 септември 1944 г., както и техни потомци и съмишленици. Имаме централно ръководство, областни и общински организации. Голяма част от членовете на централния управителен съвет и на областните управителни съвети са офицери от запаса и резерва и служители във военните клубове. Имаме и действащи офицери, като заместник-председателя на областния съвет в Шумен подполковник Георги Георгиев, който е началник на тамошното военно окръжие. Ветераните са в напреднала възраст, много от тях в недобро здравословно състояние и ние се нуждаем от подкрепа, каквото получаваме от Министерството на отбраната, местната власт, други институции и потомците.

От какво се нуждаят най-вече ветераните?

От внимание и уважение. Постарахме се да не останат забравени при отбелязване н 75 години от края на Втората световна война. По наше предложние Министерството на отбраната учреди юбилеен медал „75 години от Втората световна война“, с който бяха удостоени всички ветерани. Отделно Съюзът учреди юбилеен медал 75 години от Победата над фашизма“. С тези отличия бяха награждавани, както ветерани, така и български и чуждестранни граждани с принос към Съюза и за отбелязване на годишнината. На много места от представители на посолството на Руската федерация бяха връчени руски юбилейни медали.  Благодарни сме на държавния глава  ген. Румен Радев за решението му да удостои с „Почетен знак на президента“ ветеранът Стойчо Стойчев от Нова Загора, който на 19 април т.г. навърши 105 г. Министерството на отбраната продължава традицията да награждава с грамота и почетен знак всеки ветеран, който навърши 100 години. През тази година, например имаме 90 ветерани, които навършват 100 и повече години. Двама от тях ще станат на 106 години.

Какви права имат ветераните?

38-ото Народно събрание прие Закон за ветераните от войните, който бе допълван от следващи състави на парламента. Законът е израз на благодарност към участниците във Втората световна война. Ветераните получават към пенсията си за възраст и трудов стаж добавка в размер на социалната пенсия , базплатни лекарствени средства по списък, утвърден от Министерство на здравеопазването, право на отдих и лечение в санаториумите на Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи, Министерство на здравеопазването, Националния осигурителен институт и на общините. Осигурено е право на безплатно пътуване по градския и железопътния транспорт по утвърдени схеми. Ползват с предимство услугите на социалния патронаж и домовете за възрастни хора, столовете за обществено хранене и др. През 2020 г., например по линия на материалното подпомагане Министерството на отбраната подпомогна 126 ветерани с обща сума от 17 300 лв. Отделно Съюзът отпуска определени средства на нуждаещи се. Отлични са контактите ни с БЧК. През лятото на 2020 г. получихме хранителни стоки на стойност 3429 лева. В последните години, обаче, нараства необходимостта от държавен хоспис за ветераните, но този въпрос, въпреки нашите настоявания,  все още не е решен.

Как стои въпросът с новите военни паметници?

Заедно с Министерството на отбраната и Съюза на военонинвалидните кооперации обсъдихме и приехме проект на мемориал на загиналите български воини, който да бъде изграден в района на с. Страцин, Република Северна Македония. Имахме срещи с кмета на Община Кратово. Определено беше мястото, проектът беше приет и от общинското ръководство на Кратово. Надяваме се, че ще успеем да изградим мемориала. Реализираме макар и със закъснение идеята на площад Лъвов мост в София да бъде поставена паметна плоча в чест на посрещането на Първа българска армия от фронта. Получихме подкрепата на кмета на столицата Йорданка Фандъкова и заместник-кмета Тодор Чобанов. Имаме подкрепата и на Министерството на отбраната, включително и с част от необходимите средства.  Плочата е по проект на арх. Здравец Хайтов. Остава да дойдат по-добри времена за тържественото й откриване.

Съхраняваме паметта на ветераните

Библиотека „Воини ветерани“ продължава да ни радва с поредните издание. „През годините на историята ни“ е посветена на 75 години от участието на Българската армия в заключителния етап на Втората световна война и 30 години от възстановяването на Съюза на ветераните. Автори на материалите са председатели и други деятели на организацията. Председателите на областните организации на СВВБ споделят опит за работата с ветерните, потомците, другите военно-патриотични организации, училищата и местните органи.  Отпечатани са и публикации, за откриването на паметника на генерал Владимир Стойчев в София, походите по бойния път на Първа българска армия, военно-историческите възстановки, ежегодните чествания на 21 септември – Международния ден на мира, активната международна дейност, включително членството ни в Световната федерация на ветераните от войните, и др. 90 илюстрации припомнят различни моменти от историята на СВВБ през последните три десетилетия. Младите у нас не са загърбили историята ни. Това се вижда в поредната книжка от Библиотека „Воини ветерани“ . В нея са разказите на ученици от 4 до 12 клас. ”Бих искала, някой ден, да мога да разкажа на моите деца и внуци, за героизма и родолюбието на моя дядо, както моята баба разказваше на мен“, пише една петокласничка. Добрите отзивите за проведения национален ученически конкурс „Спомен за мой близък, участник във Втората световна война“ ни задължават той да бъде продължен и занапред. Децата на България не са загубили любовта към род и родина, показва написаното от самите тях. Важно е да им разказваме повече за героизма на българина, за да се чувстват потомци на велик народ! Конкурсът бе организиран от централното ръководство и областните организации на СВВБ със съдействието на Министерството на образованието и науката и Министерството на отбраната. Под печат е нова книга със спомени на ветерани. Отделно по места, както в Русе, бяха проведени конкурси с ученици. Конкурсът в Бургас „На мира в света“ прерасна в международен.  В началото на декември с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната издадохме извънреден пълноцветен брой на в. „Българско войнство“, където със снимки и текст разказахме за нашата дейност през 2020г. Осем български ветерани от Втората световна война се включиха с послания към съвремениците и бъдещите поколения. Това те направиха в отговор на инициативата на Международния съюз „Наследници на Победата”. Нашите участници бяха на възраст между 94 и 99 години. Видео обръщенията бяха направени със съдействието на Фондация "Устойчиво развитие за България".

Развиваме активна международна дейност

Пълноправни членове сме на Световната организация на ветераните от войните /FMAC/. Основни организатори сме на Международния ден на мира – 21 септември, който с провежда по призива на генералния секретар на ООН. Поддържаме връзки със сродните организации в нашия региони и в Руската федерация. Всяка година провеждаме автопоход „По стъпкита на Българската армия“ през Втората световна война. На този етап пандемията ни попречи, но не сме с отказали.

Членовете на СВВБ в цялата страна посрещат 9 май с чувство на  достойно изпълнен дълг. Заслужават да им благодарим! На самия ден ще бъдем с венци и цветя пред Паметника на Незнайния воин в столицата, а след това и пред паметника на Съветската армия. Така ще бъде и в други градове и села, където има военни паметници.

(Статията е публикувана във в. „Българска армия“  от 7 май 2021 г.)