Новият министър на отбраната влиза директно в „бойното“ поле

11.05.2021 г. Новият министър на отбраната влиза директно в „бойното“ поле

 Спирдон Спирдонов

Както през цялата година, така и  предстоящите, предполага се, около три месеца живот на служебното правителство, са доста динамични за армията. Би могло да се каже, че служебният министър на отбраната Георги Панайотов влиза директно в „бойното“ поле. През май и юни в различни периоди на „Defender Europe-21“ на наша територия се очаква да има около 6 хиляди чуждестранни военнослужещи. От Българската армия се включат около 2 хиляди. Става дума за редица националните учения с международно участие, които вече стартираха.  

На министъра, а защо не и на премиера, ще се наложи да попрегледат Плана за развитие на Въоръжените сили до 2026 г., който бе приет от правителството на Бойко Борисов в последния възможен момент. И да подготвят първите сериозни организационни и кадрови промени, които според последните промени на Закона за отбраната и Въоръжените сили влизат в сила от 1 септември. Те опират поне до Съвместното командване на силите и двете нови командвания. Може би ще намерят решение за назначаване на директори на службите „Военно разузнаване“ и „Военна полиция“, които не се ръководят от титуляри.

Върху министър Панайотов ще падне отговорността за организираното изтегляне до няколко седмици на 42-ия ни военен от 120 контингент от Афганистан. На 14 април министрите на външните работи и на отбраната на страните-членки на НАТО  взеха решение за започване на постепенно и контролирано изтегляне на мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“ от 1 май 2021 г. Процесът е планиран и координиран да приключи в рамките на няколко месеца.

Предстои да видим какво е разбирането на новото ръководство на Министерството на отбраната за преодоляване на некомплекта от личен състав. Дали ще продължат през летните месеци информационната кампания „Бъди войник“? Ще се направят ли видими усилия за реално въвеждане на срочната служба в доброволния резерв или съзнателно процесът ще се остави за други времена? Впрочем това и много други стъпки в тези три месеца и по-нататък ще зависи от парите. И дали ще се съднат опасенията на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, огласени само преди две седмици: „Ние генералите трябва да кажем пред българското общество, пред българските политици, че ако продължават така да се отнасят към проблемите на отбраната, към финансирането на отбраната скоро време ще имаме проблеми по изпълнение на конституционните си задължения, ще има проблеми по отношение на баланса на системите за сигурност, на способностите за отбрана в национален мащаб. В скоро време ще създадем проблем по отношение на колективната сигурност, а всички знаем, че празни пространства и вакууми не съществуват“.

Когато говорим за „бойно“ поле, не бива да изключваме дипломатическия фронт. Тепърва в условията на усложнена международна обстановка, включително и много близо до нас, ще трябва да се изгражда и защитава българската позиция. В този смисъл изборът на дипломат от кариерата за министър на отбраната е сериозен плюс за служебното правителство. Още повече, че той не може да бъде заподозрян за съобразяване с партийни позиции.

Разбира се, правата на служебния министър на отбраната са доста ограничени. Конституцията не му дава много възможности. Не може да разчита и на Народното събрание, що се отнася до модернизацията на Въоръжените сили. Би могъл, обаче да разбере защо толкова много изостава проектът за придобиване на бойните бронирани машини за Сухопътните войски. Или реални ли са очакванията ни за по-добри условия при сключване на договор за вторите осем изтребителя F-16.

Отговорите на тези и много други въпроси предстои да получим в следващите месеци.