В Батак отбелязаха 145-та годишнина от Априлската епопея

17.05.2021 г. В Батак отбелязаха 145-та годишнина от Априлската епопея
 С тържествена проверка /заря/ снощи в Батак бе отбелязана 145-та годишнина от Априлската епопея и бяха почетени героизмът и саможертвата на светите Баташки мъченици, съобщават от СКСО. Във военния ритуал, проведен на площад „Освобождение“ в родопския град, участваха почетни роти от състава на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и Представителният духов оркестър на Военновъздушните сили.Командващ тържествената проверка /заря/ бе командирът на 86 Група „Специални сили“ подполковник Тодор Грибачев, а почетният строй на Специалните сили на Българската армия бе приет от командира на СКСО и началник на гарнизон Пловдив генерал-майор Явор Матеев.
Гости на тържеството бяха служебният заместник-министър председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Бойко Рашков, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, временно изпълняващият длъжността областен управител на област Пазарджик Йордан Кожухаров, представители на местната власт, просветни и родолюбиви организации, граждани и гости на града.
Изключително прочувствени слова по случай годишнината от Априлската епопея и във възхвала на светите Баташки мъченици, от чиято канонизация се навършват 10 години, произнесе Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Към гражданите и гостите на родопския град-герой със свое слово се обърна и заместник-кметът на община Батак инж. Георги Харизанов.
Във връзка с честването на 145-та годишнина от Априлската епопея генерал-майор Явор Матеев връчи поздравителен адрес на кмета на община Батак Петър Паунов.
С едноминутно мълчание и падане на колене беше почетена паметта и славната саможертва на баташките герои от 1876 г.

Преди началото на военния ритуал командирът на СКСО генерал-майор Матеев, заедно с останалите официални гости, поднесоха венци и цветя пред старинния храм-костница „Св. Неделя“ в знак на признателност към подвига и величието на героите от Априлското въстание в Батак.

По-рано вечерта в храма „Св. Неделя“ в памет на светите Баташки мъченици  Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай заедно с техни Високопреосвещенства Старозагорският митрополит Киприан, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и Доростолският митрополит Яков отслужиха Празнична вечерня с петохлебие.