Доброволката от Втората световна война Недялка Костова издаде спомените си от фронта

17.05.2021 г. Доброволката от Втората световна война Недялка Костова издаде спомените си от фронта

 Инж. Павлинка Николова*

На прага на своята достолепна 94-та годишнина доброволката и ветеран от Втората световна война г-жа Недялка  Костова от Горна Оряховица издаде новата си  творба със спомени  за преживяното в онези жестоки дни от войната. Това е нейно   8-мо   произведение. От 2001 г. тя е автор  на 3 стихосбирки и 5 издания в проза .

Настоящата  творбата  „Мама или родината?“ (Моят грях) ветеранката посвещава  на 76 години от деня на Победата  9 май 1945 г., на  светлия празник 24 май  ,а събитието е и в навечерието на нейната рождена дата.

През годините имах възможността да прочета всичко сътворено от Недялка Костова. Чета  и препрочитам произведенията й на един дъх. Защо? Защото те са грабващи душата ! Искрени ,неподправени, докосващи читателя с топлина, човечност ,обич ,справедливост и нежност. Г-жа Костова е творец с богата палитра от изразни средства и красив български език, който носи изящност и чувство за реалистичност  в нейните  стихове и проза. Трогателно ,възхитително и похвално е ,че въпреки достолепната си възраст ,тя продължава да твори.

 „Мама или родината?“ (Моят грях)  е документална истина за времето, в което Недялка Костова е била доброволка на фронта в страшните дни на войната. Едва на 17 години… Каква жертвоготовност и отговорност в името на Родината?! Дълго тя не се реши да пише за това, но важното е, че го направи! Една от причините  е  огорчението, което ветеранката изпитва , че в последно време се неглижира 9 май, като Ден на Победата въпреки ,че е утвърден за Ден на Европа. Спорът  по въпроса е излишен. Без Победата  на 9 май, без милионите дадени жертви, страдания и опустошения, днес нямаше да  имаме Обединена  Европа. Помнете ! Никога война! Това е мъдрия  завет на Недялка Костова.

Тази жена никога не се възгордя! Тя никога не шуми с личността ! Винаги отклонява похвали за себе си, както като автор, така и като доброволка от фронта! Скромна, отговорна, дисциплинирана, изящно -женствена, въпреки възрастта си, обществено активна, тя е секретар на СВВБ /Съюз на ветераните от войните на България/ в Горна Оряховица. Стриктно изпълнява ангажиментите си и е пример за гражданска позиция  и отговорност. На всеки празник ,тя заедно със няколкото останали живи ветерани, са винаги с цветя, с поклон и като на страж пред паметника на загиналите в града ни! Възхита за дейността й!

Успех на документалната творба   „Мама или родината?“ (Моят грях)  на ветерана –доброволец  Недялка Костова!  Нека дните й са изпълнени със здраве, уважение, обществена активност и  нови осъществени творчески идеи ! 

На многая лета!

*Авторът е председател на БАС в Горна Оряховица и общински съветник