Паркът на Военна академия събра приятели на поезията на Георги Атанасов

17.05.2021 г. Паркът на Военна академия събра приятели на поезията на Георги Атанасов

 Поетът доказва мисълта на Алберт Айнщайн, че въобръжението е по-важно от знанието

Спирдон Спирдонов

Това се случи тази вечер, независимо от дъжда и неприятното майско време. Зелената беседка, незнайно кога правена, в парка на Военна академия „Георги С. Раковски“,  събра около 40 приятели на поезията на подполковник от запаса Георги Атанасов.

Книгата „Отвъд пътя“ създадох, казва той, за да започне промяната на представите ни за света, в който живеем и за самите нас. Писателката Неда Антонова е от първите ѝ читатели. Тя казва:  „Отвъд пътя” – отвъд отъпканата диря на милионите преди него, отвъд предначертаното дори… Сложно замислена, но чисто изградена книга, впечатляваща с изтръгнатата от науката поезия и съчетанието й с научните закони на въображението. Малко време за четене отнема тази книга, но пък ни оставя много време за размисъл... И кой ще даде надежда на душите ни, ако не поетът? „Повярвай, че душата ти е вечна! / Не тялото, / а ти, / човече!”

В шест цикъла от по три стихотворения поетът е доказал мисълта на Алберт Айнщайн, че въобръжението е по-важно от знанието, тъй като знанието е ограничено, а въоръжнието обхваща всичко по света, стимулира прогрес и се явява източник на еволюцията. Строго казано, въобръжението е реален фактор в научното изследване.

Авторът задава въпроса „Ами ако знем, че само тялото е тленно, а любовта и разумът ни са вечни, ще бъдем ли по-добри хора?“  И сам намира отговар в строфите. Отговорът, обаче, е недовършен. Очакваме другите книги от тази пордица, които да ни убедят, че „Няма смърт. Има преминаване“.