Днес ВВВУ „ Георги Бенковски“ отбелязва патронния си празник

25.05.2021 г. Днес ВВВУ „ Георги Бенковски“ отбелязва патронния си празник

 Снощи в Тетевен представителна част от училището учааства в  тържествена заря- проверка в памет на загиналите за свободата на Родината .

Otbrana.com

Днес от 11 часа на лобното място на вдъхновителя и ръководителя на въстанието в четвърти революционен окръг Гаврил Хлътев / Георги Бенковски, представители на ВВВУ „ Георги Бенковски“, Община Тетевен и Кметство Рибарица  ще поднесат венци и цветя на признателност към героя. Предвидена е и възстановка на случилото се на 12/25 май  1876 г. Пред паметника на Бенковски ще бъдат наградени военнослужещи, служители и курсанти , които със самоотвержения си труд съдействаха за издигане авторитета на възстановеното преди година Висше военновъздушно училище.

Снощи в Тетевен се проведе тържествена заря – проверка, посветена на 145–та годишнина от Епилога на Априлското въстание и гибелта на войводата Георги Бенковски, съобщават от Общината. Както всяка година, гости и тетевенци сведоха глави пред паметта на загиналите герои, отдавайки почит към тяхната саможертва.

Кметът на Тетевен - д-р Мадлена Бояджиева отправи своето приветствие към присъстващите и напомни за героичните подвизи на предците ни, които не трябва да забравяме.

„Пет века българската душа е напоена с мъка и гнет. Пет века тежки синджири виснат над нашия народ, но едно знаменито събитие през 1876г. променя съдбата ни. Това събитие, рожба на нашия народ, показа на Европа и Света, че България е жива и я има и повече не може да търпи потисниците си, че е готова на всичко за своята свобода и достойнство“, каза д-р Бояджиева.

Тя добави, че всяка година, на този площад, отново възкръсват събитията от Април 1876 година и ние с чувство на патриотизъм и преклонение си спомняме българските възрожденци и революционери – Бенковски, Раковски, Ботев, Хаджи Димитър, Левски, Захари Стоянов, Каблешков, Волов както и за всички знайни и незнайни герои, жертвали живота си за отвоюването на свободата.

„Това, което можем да направим ние, е да напомняме за делата и саможертвата на нашите братя, герои и мъченици, оставили костите си на бойното поле или из далечни азиатски затвори, да предаваме историята им на идните поколения, да покажем какви хора са живели по нашите земи и да научим уроците, които са ни оставили“, завърши кметът.

Приветствие към събралите се отправи и бригаден генерал Юлиян Радойски - началник на Висше военновъздушно училище ,,Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия.

Гости на традиционната заря – проверка бяха ген.-майор Димитър Петров – командир на ВВС, бригаден генерал Юлиян Радойски - началник на Висше военновъздушно училище ,,Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия, бившият министър на отбраната - Красимир Каракачанов, бившият министър на вътрешните работи - Младен Маринов, Мария Стойчева – Председател на ОбС Тетевен, зам.-кметовете Борис Врабевски, Тони Стоев и Красимир Красимиров, общински съветници, жители и гости на Тетевен.

Преди официалната част присъстващите се насладиха на музикалните изпълнения на Представителния духов оркестър на ВВС. Краят на вечерта бе сложен с красива и пъстра тържествена заря.