Откриха учението „Ответен удар 21“. Участват военнослужещи от три държави

26.05.2021 г. Откриха учението „Ответен удар 21“. Участват военнослужещи от три държави

 Otbrana.com

Националното тактическото учение с бойни стрелби Strike Back 21 21 (Ответен удар 21) бе открито с официална церемония днес, на учебен полигон „Корен“, с участието на военнослужещи от България, Гърция и Румъния, съобщава Медийният център.

Командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов, който е и офицер провеждащ учението прие строя от подполковник Светослав Годинов – командир на 31-ви  механизиран батальон и поздрави военнослужещите.

„По време на тактическото учение „Strike Back 21 21” общите ни усилия ще бъдат насочени към развитие на уменията на военнослужещите от армиите на България, Гърция и Румъния за съвместно изпълнение на задачи, както и за повишаване на оперативната съвместимост на щаба на батальона и командирите при планиране и управление на многонационални формирования“, каза бригаден генерал Шопов и приветства с добре дошли на българска земя военнослужещите от Гърция и Румъния. Той пожела на участниците здраве, безпроблемна съвместна подготовка и късмет и изтъкна своята убеденост, че няма да пожалят сили и енергия за постигане на целите на тактическото учение.

Под звуците на националните химни на страните-участнички, изпълнени от военния духов оркестър на бригадата, бяха издигнати националните флагове на България, Гърция, Румъния и знамето на учението „Strike Back 21“.

С преминаването си в тържествен марш военнослужещите от трите нации, участващи в учението демонстрираха своята готовност и висока мотивация за една изключително динамична подготовка.

На церемонията по откриването присъстваха полковник Стоян Стоянов от Командването на Сухопътните войски, старшите национални представители на Република Гърция и Румъния, подполковник Валери Антонов – командир на УП „Корен“ и офицери от управлението на 2-ра механизирана бригада=

Директор на учението е полковник Емил Симеонов – заместник-командир на 2-ра механизирана бригада.

Учението „Strike Back 21” се провежда по фиктивен сценарий, разработен на основата на общия сценарий за провеждане на серията свързани учения „DEFENDER EUROPE 21”.

В тактическото учение ще вземат участие до 780 военнослужещи и до 210 единици техника от състава на 31-ви механизиран батальон, 20-ти самоходен артилерийски дивизион, 42-ви механизиран батальон, обслужващи и осигуряващи формирования от състава на 2-ра  Тунджанска механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти, танков взвод от Гърция, механизиран взвод от Румъния, както и до 8 единици летателни средства от ВВС.

На 4 юни 2021 г. ще бъде Денят за демонстриране на способности от  31-ви  механизиран батальон и придадените формирования.