Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Демонстрирахме способности за отбрана

31.05.2021 г. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Демонстрирахме способности за отбрана

 Спирдон Спирдонов

На учебен полигон „Ново село“ днес високопоставени гости и медии наблюдаваха съвместните действия на веннослужещи от България, САЩ и Грузия. Сред тях бяха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-командващият на Националната гвардия на Сухопътните войски на САЩ генерал-майор Джо Джарард, заместник-командващият Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и неговият заместник бригаден генерал Валери Цолов, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, съветникът на президента  по военната сигурност бригаден генерал Васил Лазаров, генерали и офицери, акредитирани у нас военни аташета и представители на местната власт. Запасното войнство беше представено от генерал-полковник Цветан Тотомиров, генерал-лейтенант Галимир Пехливанов, генерал-лейтенант Атанас Самандов, генерал-майор Йордан Йорданов и бригаден генрал Цветан Харизанов.

Демонстрираме способности за отбрана, каза в края на ВИП-деня адмирал Ефтимов.Той поздрави командването на Сухоопътните войски и командира на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков за изпълнените задачи. Оценки тепърва ще даваме, отбеляза началникът на отбраната, но първите впечатления са много положителни. Адмиралът припомни, че от 1,5-2 години в армията се работи активно за постигане на това, което не е правено от 20 години, както се изрази той. Вече България показва възможности за бързо създаване на възпиращ потенциал при една криза, стана ясно от неговите думи. С това учение  и провеждащото се на полигон „Корен“ от 2 Тунджанска механизирана бригада се минава на нов етап,  а именно изграждане на способности за отбрана в колектиивен мащаб.

Видяхме добра сработеност между формированията на  трите армии, каза заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов. Когато има желание и разбиране, както в съюзен, така и в коалиционен мащаб, нашите войски могат да изпълняват своите задължения, посочи още той.   

Темата на тактическото учение „Balkan Sentinel - 21” е „Участие на усилен механизиран батальон в провеждане на контраатака на сухопътен компонент“. Основните цели са повишаване на оперативната съвместимост и сътрудничеството между участниците от коалиционните и страните партньори,  интегриране, ефективно управление на придадените формирования и повишане на способностите за планиране и водене на настъпателни действия по време на мобилна отбрана. Офицер, планиращ учението е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Офицер, провеждащ учението е командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков. Директор на учението е заместник-командирът на 61-ва механизирана бригада полковник Мирослав Костадинов.

 „Balkan Sentinel - 21” е част от многонационалното мащабно учение „Defender Europe - 21“. То се провежда от 21 май до 4 юни 2021 г. Участват на близо 600 военнослужещи от Сухопътните войски на България. Те са от 3-ти механизиран батальон и придадени формирования от 61-ва механизирана бригада и  танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен. На полигона за учението са предислоцирана и до 100 единици бойна и специализирана техника. Способностите си демонстрариха  екипажите и разчетите на танковете, самоходните артилерийски установки, бойните бронирани машини и минохвъргачките.  Непосредствената авиационна поддръжка в предишните дни е оказвана от  самолети Су-25  на авиобаза „Безмер“ и вертолети Ми-24 и „Кугар“ от състава на 24-а авиобаза „Крумово“ на ВВС, но днес поради лошото време авиацията не изпълняваше задачи. Сухопътните войски на САЩ  се включиха с до 190 военнослужеши  с една механизирана и една инженерна рота, а Въоръженит есили на Грузия - с до 90 военнослужещи в състав една пехотна рота.

Механизираната рота на САЩ е с командир капитан Джош Харисън, а инженерната рота на САЩ е под командването на капитан Лоуган Стоун. Пехотната рота на Грузия е под ръководството на командира на ротата капитан Бега Нанеишвили.

В същинската част на учението 3 механизиран батальон от 61 механизирана бригада и придадените му формирования извършват придвижване, заемат изходния район, организират на боя на местността и подготовката за настъпление. Механизираният батальон усилен с танковата рота от 61 танков батальон, пехотната рота от Република Грузия, механизираната рота и инженерната рота от въоръжените сили на САЩ осъществява настъпление в два ешелона с цел овладяване на обект в отбраната на противника.

Днес на динамичния показ бяха демонстрирани способности за провеждане на настъпателни бойни действия от 3 механизиран батальон с командир подполковник Пейчо Генов, съвместно с военните формироования от САЩ и Грузия. По време на статичния показ адмирал Ефтимов поздрави участниците в учението за постигнатите резултати.