ВВС посрещнаха малките приятели на авиациятa

02.06.2021 г. ВВС посрещнаха малките приятели на авиациятa

Българските Военновъздушни сили за поредна година останаха верни на  традицията да отворят врати за малките и по-големи приятели на военната авиация. При стриктно спазване на наложените противоепидемични мерки в авиобаза Безмер и учебната база в Долна Митрополия се отбеляза Международния ден на детето – 1 юни, както следва:

·       В аб Безмер многобройните гости имаха възможност да почувстват отблизо духа на авиацията, разглеждайки експозицията от самолети Су-25, включваща и модернизирани такива.

С демонстративната стрелба на автомат АК-47 „Калашников“ малките посетители почувстваха мощта и силата на стрелковото оръжие, а точността си изпитаха с оръжията за пейнтбол осигурени от Регионален център за пейнтбол – гр. Ямбол. Висок беше интереса и към обиколката с противопожарния автомобил ЗиЛ-131, както и към летателното и специално оборудване.

Децата имаха възможност да покажат своя талант, рисувайки върху емблематичните шестоъгълни плочи на пътеката за рулиране. Капризното и променливо пролетно време не им попречи да претворят мечтите си в прекрасни рисунки, като най-добрите бяха отличени с атрактивни награди, осигурени от Командването на базата.

Подаръци, лакомства и добро настроение имаше за всички бъдещи авиатори посетили в този ден авиобазата;

·       Военновъздушната учебна база - Долна Митрополия беше посетена от ученици от средните училища на Област Плевен.

С приповдигнато настроение, добра организация и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки премина празника. За отличната координация с училищата голям принос оказа съдействието на Военно окръжие гр. Плевен. В празничния ден присъстваха над 200 средношколци от СУ „Евлоги Георгиев” – гр. Тръстеник, СУ „Св. Св. Кирил и Методий” - гр. Пордим, СУ „Неофит Рилски“ – гр. Кнежа, СУ „Асен Златаров“ – с. Гиген и СУ „Васил Априлов“ – гр. Долна Митрополия.

С огромен интерес гостите разгледаха експонатите в музея на авиобазата. Ц.сл. Кремка Алипиева изнесе увлекателна беседа, с която ги запозна с историята на Летище Долна Митрополия и бойните традиции на Българските Военновъздушни сили.

Посещението продължи с разглеждане на самолети L-39 ZA и “Pilatus“ PС-9М, които бяха изложени в хангара на „Ескадрила за периодично обслужване и войскови ремонт“. Там пилотите и авиационните инженери представиха техническите характеристики на двата самолета и отговориха на многобройните въпроси. След това на учениците бе дадена възможност да надникнат в пилотската кабина и да се снимат за спомен.

Щастливи и доволни, че имаха уникалния шанс да се докоснат и да научат колко е отговорна професията на българските военнослужещи, децата си тръгнаха от авиационните бази, размечтани за още нови срещи с интересния свят на военната авиация, съобщават от Щаба на ВВС.