Пловдив почете Деня на Ботев и загиналите за свободата на България.

02.06.2021 г. Пловдив почете  Деня на Ботев и загиналите за свободата на България.

 С почетен караул, поклонение и полагане на венци в Пловдив се отбеляза 145-та годишнина от гибелта на българския революционер, поет и журналист Христо Ботев пред паметника му в Цар Симеоновата градина, съобщават от СКСО.

Караулът, съставен от военнослужещи от военно формирование 32040 – Крумово беше приет от началника на гарнизон Пловдив и командир на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев. Наред с военнослужещите, в строя участваха представители от комитет „Родолюбие“ и ученици  от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“, гр.Пловдив.

Слово произнесе проф.д-р Даниела Дженева – директор и главен художествен ръководител на фолклорен ансамбъл „Тракия“. „Сега повече от всякога трябва да говорим за безсмъртните дела на нашите предци и следовници, загинали за свободата на България. И да знаем, че те не са непременно национални герои или поети, те са тези, които вдъхновяват и дават сили за промяната и еволюцията ни като общество!“, каза тя и допълни: „Ботев е от онези духовни водачи, имали смелостта да посочат и кривиците, и правиците на народа си – оставайки непримирим към бездушието и безхаберието. А той – народът, избягва да помни тези, които са го сочили с пръст. Но не и при Ботев…“

Участие в поклонението взеха още Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили, комитет „Васил Левски“, представители на ПФК „Ботев“, ученици от пловдивските училища и много граждани и гости на града.

Гости на церемонията бяха и.д. кмет на община Пловдив г-н Величко Родопски, областният управител на област Пловдив г-н Ангел Стоев, началникът на гарнизон Пловдив и командир на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, председателят на Общинския съвет в гр.Пловдив г-н Александър Държиков и представители на местната власт.

Мероприятието завърши с полагане на венци и цветя на паметника на Христо Ботев.