Днес изпратихме адмирал Иван Добрев в последното му плаване

03.06.2021 г. Днес изпратихме адмирал Иван Добрев в последното му плаване

 Капитан I ранг от запаса Румен Тотев

Днес се простихме с адмирал Иван Добрев. Поклонението пред командира и големия български патриот бе в Централния военен клуб в София. Присъстваха  адмиирал Емил Ефтимов – началник на отбраната; полковник от запаса Илия Милушев – съветник по сигурност и отбрана на президента; флотилен адмирал Георги Пенев – заместник-командир на ВМС с група офицери от ВМС; генерал от запаса Златан Стойков – председател на СОСЗР и главният секретар на Съюза полковник от запаса Павел Станев; младши лейтенант от запааса Петър Велчев – председател на СВВП; Олга Широкова – директор на Руския културно-информационен център в София; военноморски офицери, представители на ръководствата и членове на военно-патриотични и обществени организации, много граждани. Сред тях бяха ръководствата и част от членовете на клуб „Военни мореци“ към СОСЗР-София и АВМУ-секция София. До ковчега с тялото на адмирал Добрев бяха проф. Благовеста Карнобатлова-Добрева – съпруга, Мария Иванова Добрева – дъщеря и други близки роднини.

Бяха представени съболезнователни адреси от президента и Върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Р. България ген.. Румен Радев (прочетен), министъра на отбраната Георги Панайотов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров, председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов, Управителния съвет на БАС и др.

Траурно слово от името на военните моряци от запаса и възпитаниците на Морското училище в София произнесе контраадмирал от запааса Петър Странчевски, председател на клуб „Военни моряци” към Столичната организация на СОСЗР и член на АВМУ-секция София.

Бяха поднесени много венци и цветя. Клуб „Военни моряци” и АВМУ-секция София поднесоха общ венец.