Президентът и министърът на отбраната ще наблюдават утре тактическото учение „Ответен удар - 2021“

03.06.2021 г. Президентът и министърът на отбраната ще наблюдават утре тактическото учение „Ответен удар - 2021“

 Днес военнослужещите от 31 механизиран батальон на 2-ра мехаанизирана бригада и придадените му формирования, водиха отбранителен бой за спиране настъплението на противника и възстановяване цялостта на отбраната в полосата за отбрана на бригадата.

Otbrana.com

Събитието се провежда на полевия учебен полигон „Корен" край Хасково.Темата на тактическото учение на 2-ра механизирана бригада „Ответен удар - 2021“ е „Настъпление на усилен механизиран батальон от непосредствено съприкосновение“. На полигона ще бъдат президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радв, министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов събщават от прессекретариата на държавния глаава и Пресцентъра на МО. Учението е част от ръководеното от Командването на Сухопътните сили на САЩ за Европа и Африка „Defender Europe 21“.

„Ответен удар“ се провежда от 26 май до 5 юни 2021 г. в района на Учебен полигон „Корен“. В него участват близо 800 военнослужещи от Сухопътните войски на България с до 210 единици бойна и специализирана техника. Непосредствената авиационна поддръжка се изпълнява със самолети Су-25, вертолети Ми-24 и „АН-Апачи“ от състава на Военновъздушните сили. В учението участват също бойна тактическа група от Гърция, лекопехотен взвод от Румъния и взвод курсанти от НВУ „Васил Левски“.

Основните цели на „Ответен удар“ са повишаване на оперативната съвместимост и подготовката на формированията за провеждане на отбранителни и настъпателни бойни действия в многонационален формат, както и синхронизиране на действията на щатните и придадените формирования.

Офицер планиращ учението е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, офицер провеждащ учението е командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов, а директор на учението е заместник-командирът на 2-ра механизирана бригада полковник Емил Симеонов.

След една динамична нощ, изпълнена с доста напрегнати и динамични моменти, днес военнослужещите от 31 механизиран батальон и придадените му формирования, водиха отбранителен бой за спиране настъплението на противника и възстановяване цялостта на отбраната в полосата за отбрана на бригадата, съобщават от учението.

Командването на 2 мбр и офицери от щаба на бригадата поставяха обучаемите пред различни изпитания обучаемия състав, при които бяха оценени тяхните решения и действия.  Положените усилия проличаха при показаната  добра екипна подготовка, която военнослужеите от България,  Гърция и Румъния постигнаха през последните две седмици на УП „Корен“.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов поздрави участниците и им благодари за положените усилия и доброто представяне по време на батальонното тактическо учение и им пожела здраве и успешно представяне на Деня за демонстриране на способности.