Уникалната изложба за 15-ти пехотен Ломски полк дойде и в София

04.06.2021 г.  Уникалната изложба за 15-ти пехотен Ломски полк дойде и в София

 Спирдон Спирдонов

Тя може да бъде разгледана в Музикалната зала на Централния военен клуб. Посветена е на 130 години от сформирането на 15-ти пехотен Ломски полк и 150 години от рождението на полковник Стефан Илиев. Тази вечер бе нейното откриване. Състои от 24 пана, разказващи за най-интересните моменти от дейността на полка, както и от живота на един от командирите полковник Стефан Илиев. Може да се види и факсимиле на Указ №11, с който е създаден полкът, първия указ- приказ, с който майор Фурнаджиев- първия командир на полка, обявява създаването му.

Изложбата е организирана със съдействието на Община Белоградчик и Исторически музей-Белоградчик. Съорганизатори са Държавният военноисторически архив – Велико Търново, Държавен архив – Видин, Регионален исторически музей – Видин, Исторически музей – Лом и Регионален исторически музей – Плевен. С подкрепата на Министерството на отбраната е издаден специален каталог, който дава и допълнителна информация за историята на полка.  Емилия Кожухарова, Мария  Димоларева са автори на  този „Албум – каталог на изложбата „130 години от формирането на 15-и пехотен Ломски полк и 150 години от рождението на полковник Стефан Илиев“.

За значимостта на изложбата говориха председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев, Емилия Кожухарова, която е родственица на полковник Стефан Илиев и инициатор на изложбата, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Иво Антонов и проф. Борислав Тошев, който е роден в Белоградчик и наред с научната си дейност работи за популяризирането и съхраняването на местната история и култура.

Една от следващите ни задачи, посочи Иво Антонов, е възстановяване паметника на полковник Стефан Илиев в Република Северна Македония, както стана с паметника на полковник Константин Каварналиев. Повишеният в полковник посмъртно Стефан Илиев загива геройски на 26 март 1917 г. начело на контраатака в битката за връх Червена стена край град Битоля. Погребан е в Прилеп в двора на църквата „Свето Благовещение“, но гробът му е заличен от сръбската власт веднага след Първата световна война. На Червената стена завинаги остават 300 светли български синове от Ломския полк – офицери, подофицери и войници.

Емилия Кожухарова цитира думите на генерал-майор Асен Николов, началник на първа бригада от шеста бдинска дивизия в Първата световна война за полковник Илиев:  "Полковник Илиев беше отличен началник, подчинен и другар. Той скъпеше здравето и живота на подчинените си повече, отколкото своите. Беше много скромен и никога не е претендирал за награди и слава. Повече от 1800 офицери съм имал подчинени в разните времена през последната война, но по храброст от никого не е надминат. Полковник Илиев трябва да бъде за пример и портретът му да краси не само казармените помещения на Ломския полк, но и тези на цялата Българска армия."

На паната могат да се видят още снимки от войнишкия бит, когато няма битка, включителон  сватбен ритуал, театър на фронта, приемане на причастие и др. Изложбта показва документи от участието на полка във войните, разкази за боевете при Червената стена, както и участието на полка във Втората световна война.