Сръбските изтребители дойдоха за съвместните стрелби с нашите на "Шабла"

05.06.2021 г. Сръбските изтребители дойдоха за съвместните стрелби с нашите на

 

Otbrana.com
Вчера три самолета МиГ-29 от 204-та авиобаза „Полковник-летец Миленко Павлович“, известна със старото си название Батайница, на сръбските Военновъздушни сили кацнаха на летище Граф Игнатиево за подготовка и участие в съвместни стрелби на зенитен полигон на ВВС - Шабла. Преди тях, с Ан-26 и Ми-17 от състава на ВВС на Република Сърбия, бяха транспортирани личен състав и техника за осигуряване на третото по ред участие на сръбските изтребители в стрелбите на българския полигон.
В периода от 07 до 11 юни 2021 г. българските летци и техните сръбски колеги ще проведат бойни стрелби и отстрели по светещи парашутни мишени. Излитанията и кацанията на летателните екипажи ще се осъществяват от летище Граф Игнатиево, съобщават от нашите ВВС.
Междувременно е в ход усилената подготовката на авиационната техника от инженерно-техническия състав на авиобаза Граф Игнатиево за стрелба с артилерийско, бомбово и ракетно въоръжение.
На 7 юни ще бъде официалното откриване на съвместните бойни стрелби с международно участие „Шабла 2021”. В тях ще вземат участие формирования за ПВО от състава на Българската армия, СВ на САЩ в Европа и на Република Сърбия с общ личен състав до 1500 души.
На 10 юни 2021 г. на ЗП на ВВС - Шабла ще се проведе Медиен ден с присъствие на високопоставени гости.