Подбират кандидати са директори на службите „Военно разузнаване“ и „Военна полиция“

07.06.2021 г.  Подбират кандидати са директори на службите „Военно разузнаване“ и „Военна полиция“

 Otbrana.com

Ще направя всичко възможно да бъдат назначени директори титуляри на службите „Военно разузнаване“ и „Военна полиция“, каза тази сутрин по БНТ министърът на отбраната Георги Панайотов. Има ли готови хора и кога ще стане това? „Тъй като стремежът е да бъде взето дългосрочно решение, много внимателно се подбират кандидатите“, отговори министърът.

Недостигът от личен състав в армията е 19 процента, бе посочено по време на интервюто. Според министъра кампанията "Бъди войник" е била необходима. Но въпреки това има некомплект. Основно около 40% от тези, които са постъпили в армията, са го направили благодарение на разяснителна кампания на военните окръжия. И само 1,2% са постъпили в армията в резултат на кампания по национални телевизии, посочи министърът. Данните са от анкети на Централното военно окръжие.

„Перфектно планиране, изключително прецизно изпълнение, прекрасна оперативна съвместимост със съюзниците, много точна стрелба“, са впечатленията ни министър Панайотов от националното тактическо учение с бойни стрелби с международно участие „Strike Back - 21“, в което наред с българските военнослужещи участваха румънски и гръцки.

Както на пресконференцията през миналата седмица, така и сега министър Панайотов изрази съмнения, че не са защитени интересите на МО и на българската държава от гледна точка на това, че 99% от обществените поръчки са с посочване на изпълнител. Законът за обществените поръчки давал възможност за избор на един изпълнител без конкурс при определени условия, но в МО това било практика. (Б.р. – след пресконференцията през миналата седмица бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов отхвърли всички обвинения за злоупотреби в МО и каза, че министър Панайотов е бил подведен.)

 „Не, не съм подведен, не съм политик, аз съм професионалист. Като такъв, като министър на отбраната в момента, аз поднасям фактите такива, каквито са. А те са, че в МО са правени и са възлагани обществени поръчки без конкурс, а с посочване на изпълнител, а също така е практикувано и масово авансово плащане на тези поръчки, преди още да са започнали", обясни служебният министър. Според него твърдението, че всичките тези поръчки са проведени без да е организиран конкурс, защото фирмите, които е трябвало да бъдат избрани, е трябвало да имат сертификат за достъп до класифицирана информация на НАТО, е част от истината. Защото имало дейности, които могат да се извършват без необходимост от такъв достъп. Попита защо за тази практика, наследена от бивши министри, не е помислено дали е добра и дали тя защитава интересите на държавата? Малко по-критично е трябвало да бъде подходено към това. И посочи още: "80% от обществените поръчки са проведени при 100% авансово плащане, т.е. дава се на изпълнителя и 100% от сумата се превежда. Има указание на МФ да се избягват авансовите плащания. Бяха цитирани едни вътрешни правила на МО, с които се обясняваха тези действия. В тях също се говори за пазарни проучвания, а нямаме документи такива да са правени". Поради тези проблеми главният директор на ГД „Инфраструктура на отбраната“ е преназначен като заместник и има изпълняващ  длъжността „главен директор“. Освен това, съобщи министърът, са назначени контрольори на търговските дружества. Досега само в ТЕРЕМ имало такъв контрольор.

Министър Панайотов определи като добра сделката с „Люрсен“ за двата кораба за ВМС.  Въпросът, според него,  е, че българската общественост е била на тъмно, че корабите са закупени без  боеприпасите. И допълни, че договорът за изтребителите Ф-16 е и за боеприпасите.

Що се отнася до проекта за бронираните бойни машини на пехотата, министърът каза, че има доклад в Министерския съвет от 11 май т.г. от МО, в който се отбелязва, че ТЕРЕМ има принципна готовност да произведе тази техника. Решение на правителството нямало. За да направи това обявление търговското дружество е изпратило писма до 17 производители на такива машини, защото не разполагало със съответната технология и му трябват подизпълнители. „Дали това ще стане така или ще започне процедурата отново, не знам. Аз имам мнение по въпроса, мисля, че служебното правителство няма  времеви хоризонт за този проект“, прогнозира министърът.