На „Шабла 2021“ вече стрелят

08.06.2021 г. На „Шабла 2021“ вече стрелят

 Otbrana.com

Бойните стрелби на стрелците-зенитчици, въоръжени с ПЗРК „Стрела 2М”, започнаха днес на полигон „Шабла“. В изпълнение на „Курса за стрелбите на зенитната артилерия и ПВО на Сухопътните войски”, бяха преминати следните задачи: стрелба по скоростна цел от стартова позиция  и стрелба по скоростна цел от камион в движение със скорост 15-20 км/ч, съобщават от 61 механизирана бригада.

Стрелците-зенитчици от формированията бяха прецизни в стрелбата и поразиха целите хладнокръвно, като доказаха своя висок професионализъм в бойната подготовка.

При стрелбата по скоростна цел от камион в движение редник 3 клас Христина Колева от 3 механизиран батальон направи отличен пуск с ПЗРК „Стрела 2 М”.

Вчера на тържествена церемония беше открито тактическото учение с експериментални и съвместни бойни стрелби „Шабла 2021“ на формирования за ПВО от Българската армия и авиационни формирования от ВВС с международно участие, което се провежда от 25 май до 11 юни 2021 г.

В учението участват зенитно-ракетният дивизион на 61 механизирана бригада и зенитни формирования от 1-ви, 2-ри и 3-ти механизиран батальон на бригадата. За създаване на мишенна обстановка са привлечени разчети от самоходния артилерийски дивизион и от минохвъргачната батарея на 2-ри механизиран батальон от 61 механизирана бригадата, а обслужващи и осигуряващи са формирования от батальона за логистично осигуряване и батальона за защита на силите на бригадата.

Целите на учението са да се повиши подготовката на формированията за противовъздушна отбрана на Сухопътни войски, в частност от 61 механизирана бригада, за стрелба по надводни и ниско летящи цели, безпилотни летателни апарати, пикиращи и скоростни цели от място и от движение с кратки спирания.