МиГ-29 е изчезнал от радарите, тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено

09.06.2021 г. МиГ-29 е изчезнал от радарите, тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено

 Otbrana.com

Тази нощ при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.

Веднага е започнала операция по търсене и спасяване, която продължава и в момента. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

Министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пътуват към района на инцидента, съобщението на Пресцентъра на МО от от 8, 47 ч. тази сутрин.

Медиите ще бъдат информирани своевременно за хода на издирвателната операция.

Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено.

Премиерът Стефан Янев пътува към района на инцидента с МиГ-29. Заседанието на Министерския съвет, насрочено за днес, се отлага за четвъртък, съобщават от правителствената информационна служба.

Продължава операцията по търсене и спасяване на пилота, която е започнала веднага, след като се е случил инцидента, заяви по БНТ  Георги Панайотов, служебен министър на отбраната. В тази операция участват всички сили и средства, с които разполагаме в района, допълни той. "Съобщавам само факти, няма предположения. Фактите са, че в ранните часове на днешния ден самолет МиГ-29 от ВВС е изчезнал от радара по време на изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България. Един е бил пилотът на самолета. Няма констатиран опит от страна на пилота да установи радиовръзка около времето на инцидента. В момента тече разследване, търси се машината и тя има черна кутия, както търговските самолети. Когато намерим всичко това, ще имаме повече информация", разкри военният министър.

Военноморските сили на България провеждат операция по търсене и спасяване с кораби и вертолети в морето край Шабла, след като самолет на ВВС е паднал по неизяснени причини по време на учението, което се провежда там. Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов потвърди информацията за Радио Варна и каза, че се надяват пилотът да е катапултирал,  има шанс за оцеляването му.