Майор Валентин Терзиев е пилотът на изчезналия от радарите МиГ-29

09.06.2021 г. Майор Валентин Терзиев е пилотът на изчезналия от радарите МиГ-29

 Познавам го като прекрасен човек и много добър професионалист, каза президентът Румен Радев.

Otbrana.com

47-годишният майор Валентин Терзиев е пилотът на изчезналия над Черно море изтребител МиГ-29, съобщиха пред "Марица" колеги на пилота. Той е сред най-опитните асове в авиобазата в Граф Игнатиево по летателни часове.

Управляваният от него самолет падна в открито море край Шабла по време на учение. Терзиев е изпълнявал задача по отстрел на светеща парашутна мишена нощем, което се смята за едно от най-трудните упражнения, защото има риск от загуба на ориентация.  Въпреки това майорът бил достатъчно опитен, за да се справи без големи проблеми, твърдят колегите му.

Те не вярват, че причината за инцидента може да е пилотска грешка, което е една от версиите.

Майорът, който е родом от Варна, е участвал в съвместно учение със сръбските ВВС край Шабла, което е започнало на 7 юни и е трябвало да продължи до 11 юни.

Сръбските пилоти участват с три изтребителя МиГ-29, които са излитали и кацали от Граф Игнатиево.

МиГ-29, на който е летял Терзиев, е доставен в България през 1988-89 г. Годен е за експлоатация още 9 години.

Ще имаме ясен отговор, когато се издири черната кутия на изтребителя. Най-важното в момента е съдбата на пилота. Това заяви президентът Румен Радев във връзка с трагичния инцидент в Черно море, където снощи е паднал изтребител.

Познавам го като прекрасен човек и много добър професионалист. Очаквам да имаме резултат в скоро време от операцията по търсене и спасяване, добави Румен Радев.