Премиерът: Издирвателната операция на самолета и на пилота ще продължи, докато е необходимо

09.06.2021 г. Премиерът: Издирвателната операция на самолета и на пилота ще продължи, докато е необходимо

 Днес в 15 ч. министър-председателят Стефан Янев, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров направиха изявления пред журналисти във Варна във връзка с изчезването от радарите на самолет МиГ-29 по време на съвместните стрелби на зенитен полигон „Шабла“. Учението е прекратено. Издирването ще продължи, докато е необходимо. Спряна е и летателната дейност в Българската армия.

Спирдон Спирдонов

Премиерът Стефан Янев: „Днес в 0,43 ч. по време на изпълнение на бойна задача в планираното и провеждано учение на ВВС, заедно с ВМС и Сухопътни войски на Република България, с участие на чуждестранни въоръжени сили, един наш самолет МиГ-29 по време на изпълнение на тази задача е изгубил връзка с радарното покритие. В момента спасителните и издирвателните операции продължават. За съжаление, предвид времето, което е минало от инцидента и всички налични данни по отношение на температура на водата, течението и независимо колко е здрав човек и организма му, надеждите за намирането на нашия пилот, нашия воин майор Терзиев не са големи. Независимо от това, операцията продължава. Предполагам, че до края на деня ще бъде взето решение как точно да продължи този тип операция. Към момента са намерени вещи и материали, които ще бъдат изследвани Две работни групи – едната от страна на Военноапелативна прокуратура , другата от страна на Военна полиция – специализираното звено за разследване на авиационни инциденти, работят паралелно и съвместно, за да бъдат установени всички детайли по този инцидент. За съжаление, черната кутия не е намерена. Намерени са материали, които вече са обект на този тип разследване. Черната кутия още не е намерена и по този повод операцията ще продължи и утре, и в следващите дни с използване на специализирана техника  и специализирани водолазни групи, защото едно от местата, на които се предполага, че могат да бъдат останките на самолета е на доста голяма дълбочина от порядъка на 70 м. Възможно е при необходимост и възможност да участват и съюзни сили, които са специализирани в това отношение. Така че всичко необходимо, което трябва да бъде направено е организирано от щаба на Военноморския флот със съдействието на началника на отбраната. Издирвателните операции ще продължат, докато е необходимо. Учението вече е прекратено.“

След като майор Терзиев е поразил целта – светеща мишена, и е докладвал, малко след това връзката е прекратена, каза премиерът. По време на полета самолетът е изпълнявал задача по светеща цел, която преди този самолет в приблизително същия курс е летял друг с изпреварване от порядъка на 30 км. Другият самолет е пуснал тази летяща цел, която е стандартна процедура. Летящата цел се е отворила, за съжаление  самата мишена се е объркала и тя е тръгнала с по-висока вертикална скорост да пада. Това е наложило допълнителна маневра от страна на майор Терзиев и при извършване на маневрата той е поразил целта, което е заснето от другия самолет. Майор Терзиев е докладвал, малко след това връзката е прекратена, обясни още Янев. Очевидно, техническото състояние на самолета, посочи той, е било добро.  Преди този полет е имало друг със сходна задача и сходно значение. Майор Терзиев е пилот първи клас, включително може бъде и инструктор, досега не е имал никакви забележки при изпълнение на задачите, разбира се, в условията, в които работим, отбеляза премиерът. „Много време сме критикували, именно, отношението към армията, в частност ВВС,  че нашите пилоти, по ред причини на недофинансиране, летят на санитарен минимум. Това не е тайна, коментирали сме го много пъти“, коментира той.

Проверката на състоянието на техниката е системен процес, контролира се от различни нива, за да се минимизира шансът човешка грешка да бъде причина за неизправност, каза командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров. Министърът на отбраната Георги Панайотов потвърди, че майор Терзиев е с богат опит, включително по време на нощни условия.

Учението е прекратено. Спряна е плановата летателна дейност в Българската армия, с изключение изпълнение на  специални задачи, ако се наложи, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той е във връзка с началниците на отбраната от съседните страни за оказване на помощ и с български фирми, когато се стигне до изваждане на самолета.