Военнослужещи от СКСО почетоха паметта на Тодор Каблешков в родния му град

17.06.2021 г. Военнослужещи от СКСО почетоха паметта на Тодор Каблешков в родния му град

 Otbrana.com

На 16 юни преди 145 години в Габровския конак апостолът и автор на историческото Кърваво писмо Тодор Каблешков се прострелва, за да сложи началото на своето безсмъртие. На този ден през настоящата 2021 г. в родния му град Копривщица за поредна година командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев и военнослужещи от СКСО участваха в тържествен ритуал по отдаване на почести с полагане на венци и цветя в памет на Тодор Каблешков, съобщават от формированието.

Церемонията започна с поклонение и поднасяне на цветя на гроба на героя от Априлската епопея от 1876 г, където взеха участие кметът на община Копривщица г-жа Бойка Дюлгярова, областният управител на Софийска област г-н Радослав Стойчев, проф. д-р инж. Димитър Димитров от Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ (ВТУ) – гр. София, председателят на  дружество „Полковник Димо Георгиев и ТСВ“ – гр. Пловдив майор от запаса Веселин Станев, военният историк полк. от запаса доц. д-р Петър Ненков, служители от Дирекция на музеите от възрожденския град, представители на регионален клуб “Традиция“ - гр. Копривщица, възпитаници от ВТУ – офицери и сержанти от запаса и резерва, граждани и гости на Копривщица.

На гроба на Тодор Каблешков, който се намира в двора на старата църква „Свето Успение Богородично“, заупокойна молитва за апостола и за всички жертви в борбата за Освобождението на България отслужи отец Богомил Читалов. На гроба на Каблешков слово изнесе директорът на Дирекция на музеите в Копривщица Кунка Неделева. Тя прочете едно от писмата на революционера до свой съратник, в което той казва, че мрази гордостта като подчертава: „Обичам и ще обичам народа си, завинаги, обичам го вярно и ще му слугувам…“ - затова, според г-жа Неделева, неговият народ го обича и го почита до ден днешен.

Ритуалът продължи с поднасяне на венци на паметника на Тодор Каблешков пред родната му къща-музей. На церемонията в свое слово генерал-майор Матеев, отбелязвайки важността на Руско-турската освободителна война, риторично зададе въпроса дали свободата на България щеше да дойде, ако не беше Априлското въстание и ако не бяха патриотите и родолюбивите българи като Тодор Каблешков - дръзнали да предизвикат събитие, за което са съзнавали дълбоко, че няма да успеят, но със своите дела и саможертва ще привлекат вниманието на Великите сили и на славянска Русия, в името на свободата на България.

Възпоменанието завърши с изпълнение на химна на Република България от ученически духов оркестър от град Копривщица.