По трима-четирима се борят за всяко свободно място в пехотата

21.06.2021 г. По трима-четирима се борят за всяко свободно място в пехотата

 Otbrana.com

По трима-четирима души кандидатстват за всяко свободно място в конкурсите за набиране на войници, посочи началникът на щаба на Сухопътни войски (СВ) бригаден генерал Николай Караиванов, съобщава в. „Българска армия“. „Към момента имаме кандидати. Смятам, че всички, които искат, по някакъв начин ще ги приемем”, изтъкна бригаден генерал Караиванов. Няма армия на света, която да няма проблем с некомплекта, допълни той.

„В момента некомплектът в СВ за войниците е около 18-20 на сто. Лошото е, че той се разпределя по различен начин, не е еднакъв за всички. Някои формирования са окомплектовани 100 процента, други са доста по-малко, по ред причини – демографски, икономически. Да, има повече кандидати, донякъде и защото ние сме на пазара на труда”, каза бригаден генерал Караиванов. По думите му, покрай пандемията редица предприятия са били закрити и повече хора, останали без работа, кандидатстват за войници.

„Освен това смятам, че българите, особено младите, започват да израстват и да виждат и зад парите, които се дават. В армията получаваш заплата, обаче имаш социално и медицинско осигуряване. Имаш и ползи, които са невидими, но те изграждат като личност. Докато младият човек служи в армията, придобива ценни качества – самодисциплина, отговорност, работа в екип. Смятам, че хората започват да разбират това. Става дума за култура, която трябва да се преподава в училище – че е важна не само заплатата, а и други екстри, някои невидими”, обобщи началникът на щаба на СВ.