С доброволен труд и средства клубът на СОСЗР в район „Витоша“ е пред завършване

23.06.2021 г. С доброволен труд и средства клубът на СОСЗР в район „Витоша“ е пред завършване

 Спирдон Спирдонов

Полковник от запаса Митко Митков е председател на организацията на СОСЗР в столичния район „Витоша“.  В продължение на две години той упорито работи за привеждане в нормален вид на помещението, предоставено от Министерството на отбраната, за клуб на запасните и резервистите. За какво става дума?

-          Г-н полковник, в какво състояние беше предоставеното ви помещение?

-          Беше в полуразрушено състояние.

-          Преди това какво е имало в него?

-          До 2004 г. е било механа или пицария. Поначало е подблоково пространство на Министерството на отбраната. След напускането са го разрушили. Плочите са извадени, вратите са изкъртени. Най-големият проблем е, че парапетът е изрязан и даден за скрап. Трудно е да се намерят майстори сега.

-          Две години ремонтирате?

-          Да. Отначало работата вървеше, докато не започна пандемията. От началото на тази година започнахме да работим по-усилено. Всичко е направено на доброволни начала.

-          Кои помагат?

-          Това са хора, които симпатизират на нашата кауза, участват с парични или предметни дарения. В склада има много имущество – секции, маси и др. Полковник от запаса Гиздов даде 500 лв., за да направим една от вратите. Подполковник от запаса Филип Филипов даде 1000 лв., които отидоха само да си платим електричеството. Подполковник от запаса Динко Димитров от район „Лозенец“ много помага. Той шпаклова и боядисва част от стените. Водя разговори със заварчици, които обещават да направят парапета. Кога ще стане, не се знае. БФС ни дари един топ балатум. Пламен Гиздов ни дари плочи за стълбите. „Братя Василеви“ дадоха маси и столове. Те са недостатъчно, но като начало е добро. Помещенията са големи и могат да съберат 60-70 души без проблеми. Имам обещанието от една строителна фирма да отремонтират стъклата, барплота, да налепят плочки и други ремонтни дейности. Лошото е, че всичко става много бавно.

-          Каква е идеята за ползване на клуба?

-          Това е клуб за офицерите и сержантите от запаса и резерва от район „Витоша“, ще се ползва и от район „Лозенец“. Без проблеми могат да идват членовете на Асоциацията на военните разузнавачи. Мои колеги от радиоразузнаването също са добре дошли. Както и други членове на СОСЗР, разбира се. Клубът ще работи от понеделник до петък, сутрин от 10 ч. до 21,30 ч. В момента има електрическо захранване, вода, работят тоалетните. Има много работа още, но частично може да се ползва вече.  

Днес по покана на председателя на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов да се запознаят с хода на ремонта дойдоха председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков и директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Иво Антонов. Имаме още два такива клуба, предоставени от МО, каза ген. Стефанов. По същия начин, със собствени сили и средства се работи от организациите в „Овча купел“ и „Дружба“. Въпросът е да не се получи така, че след положения труд и немалко доброволно събрани средства, Министерството на отбраната да си вземе помещенията или да ги даде на други организации.